Karin Dor (1938 - 2017)


Karin Dorová, vl. jménem Käthe Rose Derr, se narodila 22. 2. 1938 (nikoliv 1936 jak bývá uváděno) v hesenském Wiesbadenu v dobře zajištěné měšťanské rodině. Ve filmu, kterému se již jako velmi mladá rozhodla věnovat, začínala jako statistka. Roku 1953 se seznámila s o mnoho let starším režisérem Haraldem Reinlem, s nímž následujícího roku vstoupila do manželství.

Harald Reinl dal Karin příležitost též ve svých třech filmových mayovkách (slečna Ellen ve filmu „Poklad na Stříbrném jezeře“, indiánská dívka Ribana ve filmu „Vinnetou – Rudý gentleman“ a slečna Mabel ve filmu „Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti“), dále v pikantně pohádkovém hororu „Die Schlangengrube und das Pendel“ (1967) i v německého hrdinského eposu „Die Nibelungen“ (1966-67). Mezinárodní popularity dosáhla jako rudovlasá agentka Helga Brandtová v bondovce „Žiješ jenom dvakrát“ (1967) a rolí Kubánky v Hitchcockově špionážním thrilleru „Topaz“ (1969).

V polovině 60. let herečku postihlo několik ran: zemřeli ji oba rodiče, rozvedla se s Haraldem Reinlem a onemocněla rakovinou. S obtížemi překonala toto těžké období, včetně druhého, ne příliš šťastného manželství s Güntherem Schmuckerem (svatba r. 1972), a roku 1988 se provdala potřetí za filmového producenta Georga Roothama, s nímž žila až do jeho smrti (2007) střídavě v Beverley Hills a v bavorském Rottalu.

V 80. a 90. letech Karin Dorová až na menší výjimky nepřijímala herecké role, i když v novější době příležitostně působí v divadle a televizi.


22.2.1938
Wiesbaden, Hessen, Německá říše
6.11.2017
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Německo
Karin Dor csfd

Die abhandene WeltJsem ta druháMein Freund, der LipizzanerKrál valčíkůDark EchoesFour Against the DesertFrauenstationWarheadDie Antwort kennt nur der WindHochzeitsnacht im ParadiesHaie an BordHrůzné zrůdyTopazCaroline chérieVinnetou a Old Shatterhand v údolí smrtiDie Nibelungen, Teil 2 - Kriemhilds RacheHadí jáma a kyvadloŽiješ jenom dvakrátDas Geheimnis der gelben MöncheDie Nibelungen, Teil 1 - SiegfriedLe comte BobbySpie contro il mondoUpperseven, l'uomo da uccidereHotel der toten GästePoslední MohykánTajemný mnichThe Face of Fu ManchuVinnetou - Poslední výstřelZnal jsem ji dobřeVinnetou - Rudý gentlemanZimmer 13Das Geheimnis der schwarzen WitweDie weiße SpinneWürger von Schloß Blackmoor, DerBellboy and the Playgirls, TheDer Teppich des GrauensDie Unsichtbaren Krallen des Dr. MabuseOhne Krimi geht die Mimi nie ins BettPoklad na Stříbrném jezeřeAm Sonntag will mein Süsser mit mir segeln gehnBei Pichler stimmt die Kasse nichtIm schwarzen RößlPenězokazZelený lučištníkDie Bande des SchreckensIm weißen RösslDas blaue Meer und DuEin Sommer, den man nie vergisstSkandal um DodoSo angelt man keinen Mann13 kleine Esel und der SonnenhofMit Eva fing die Sünde anWorüber man nicht spricht - Frauenarzt Dr. Brand greift einAlmenrausch und EdelweißDie Zwillinge vom ZillertalKleiner Mann - ganz großSanta LuciaSolange du lebstDer schweigende EngelIhre große Prüfung


Aktualizace osobnostního profilu Karin Dor: 4.11. 2023 12:44