Steven Moffat 62 let


Steven Moffat je jedním z nejvýznamnějších britských televizní scénáristů. Coby student na univerzitě v Glasgow se angažoval ve studentské televizní stanici (Glasgow University Student Television). Po získání magisterského diplomu vyučoval tři a půl roku na Cowdenknoweské střední škole. V 80. letech napsal Moffat divadelní hru Válečná zóna a muzikál Knifer. Tím se dostal do povědomí lidí. Stevenův otec, Bill Moffat, byl ředitelem základní školy v Johnsotnu, kde se natáčel seriál Hoghway. Jako správný rodič se producentům zmínil, že má skvělý nápad na seriál z prostředí redakce školního časopisu. Ukázku scénáře, kterou jim Bill přinesl je ohromila. Autorem byl samozřejmě Billův syn, Steven. Sandra Hastie o scénáři prohlásila, že "to byl jeden z nejlepších námětů, které kdy četla".

V 90. letech se Steven Moffat setkal s producentem Andrym Ptaszynskim a začal pracovat na sitcomu Joking Apart. Moffatův prvotní plán pracoval s jeho učitelskými zkušenostmi. Mělo se jednat o příběh ze školního prostředí. Jak se ale Moffatův život komplikoval, upustil od školy a vypracoval námět příběhu spisovatele, kterého opustila žena. Steven nakonec o sitcomu prohlásil, že "trval déle, než jeho manželství". Moffat pro Joking Apart napsal dvě série. Pořad získal Bronzovou růži a byl nominován na ceny Emmy. Během natáčení Joking Apart se Steven seznámil se svou druhou ženou, Sue Vertuovou. Jak se jejich vztah vyvíjel, opustili svá prosperující studia a vstoupili společně do Hartswood Film, který vlastnila matka Sue.

Než Moffat odešel z Pola Jones productions, pracoval na seriálu Chalk. Jednalo se o příběh zasazený do školního prostředí, kde Moffat mohl konečně využít své učitelské zkušenosti. Seriál se však nesetkal s tak velkým nadšením, jako předešlé. Poté, co se Moffat oženil se Sue Vertuovou, napsal sitcom Coupling inspirovaný vývojem jejich vztahu. Seriál se těšil dobrému přijetí a Moffat pro něj napsal celkem čtyři řady.

Za nejvýraznější se dá v Moffatově tvorbě považovat sci-fi seriál Doctor Who. Moffat se proslavil „chytrými a temnými episodami", které diváka nenechají chladným. První díl podle Moffatova scénáře byl dvojdíl z první řady, The Empty Child a The Doctor Dances. Moffat, který byl fanouškem seriálu Doctor Who už od dětství, pak prohlásil, že čekal celých čtyřicet let na to, aby viděl své jméno v ouvertuře seriálu. Později pak vyšly další díly, jako The Girl in the Fireplace, Blink, Silence in the Library, The Time od Angels, The Pandorica Opens a A Good Man Goes to War a mnoho dalších. Díly, na kterých pracuje Moffat se vyznačují promyšleností děje, napětím a propojením s dalšími episodami.


18.11.1961
Paisley, Scotland, Velká Británie
Steven Moffat csfd

Sherlock: Přízračná nevěstaTintinova dobrodružstvíSherlock - Unaired PilotThe OfficePřed vraždouZakletý v časeDraculaPán časuSherlockJekyll


Aktualizace osobnostního profilu Steven Moffat: 5.3. 2024 11:40