Alexandre Rignault (1901 - 1985)


Filmografie francouzského herce Alexandra Rignaulta čítá bezmála 140 položek, jen zřídka se ale dostal k větším rolím, často hrál také v televizi, počátek jeho umělecké dráhy je ale spojen s divadlem. Narodil se v Paříži jako Alexandre Paul Rignault, s divadlem začínal ve spolupráci se slavným Louisem Jouvetem ve dvacátých letech 20. století, kdy začal hrát v Comédie des Champs-Elysées, účinkoval například ve hrách Revizor nebo Kočár nejsvětější svátosti.

Do konce 30. let spolupracoval v divadle s Louisem Jouvetem, po Jouvetově odchodu do zahraničí za války přešel do divadla Théâtre Montparnasse, nadále ale zůstával i vytíženým filmovým hercem a točil několikrát ročně, například v roce 1943 jej diváci mohli vidět v deseti titulech. Z poválečného období připomeňme jeho roli komisaře Juva v u nás méně známých verzích o záhadném zločinci (FANTOMAS - Fantômas, 1947; FANTOMAS KONTRA FANTOMAS - Fantômas contre Fantômas, 1948); druhý ze jmenovaných filmů realizoval režisér Robert Vernay, s nímž Rignault tehdy točil častěji. Znovu také pracoval s Julienem Duvivierem a v jeho úspěšné komedii SVÁTEK PRO HENRIETTU (La fete a Henriette, 1952) hrál otce titulní hrdinky, objevil se také v Duvivierově slavné komedii NÁVRAT DONA CAMILLA (Le retour de Don Camillo, 1953). Z jeho dalších otcovských rolí připomeňme slavný film ČERVENÝ A ČERNÝ (Le rouge et le noir, 1954), kde byl jeho synem Gérard Philipe.

V šedesátých letech hrál Rignault nejčastěji v Théâtre de Vieux Colombier, přijímal pozvání také na divadelní festivaly (Avignon), začal spolupracovat i s televizí a objevil se v několika detektivních nebo historických seriálech známých i u nás. Mezitím nadále točil filmy, několik menších rolí odehrál po boku Jeana Gabina, mohli jsme jej vidět také jako hostinského ve filmu HRBÁČ (Le bossu, 1960) s Jeanem Maraisem, mihnul se i v prvním díle ságy o krásné Angelice (ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ - Angélique, marquisse des anges, 1964), objevoval se i v amerických filmech natáčených v Evropě.

Jestliže během sedmdesátých let polevil v práci pro film, naopak se zviditelňoval v televizi, kde hrál v řadě inscenací a seriálů (PROKLETÍ KRÁLOVÉ - Les rois maudits, 1972; LUCIEN LEUWEN, 1974). Jeho filmografii uzavírá komedie VINCENTŮV PŘÍTEL (L'ami de Vincent, 1983), kde hrál otce hlavního hrdiny (Philippe Noiret).


14.2.1901
Paříž, Île de France, Francie
2.4.1985
Saint-Mandé, Francie
Alexandre Rignault csfd

PartenairesVincentův přítelL'indiscrétionY a t-il un Français dans la salle ?Aéroport : Charter 2020La GrêleMůj strýček z AmerikyT'inquiète pas, ça se soigneLa Ville des silencesLe Paradis des richesUn balcon en forêtUn professeur d'américainLe Diable dans la boîteÀ l'ombre d'un étéLe Cardinal de RetzSalavinČíslo dvěLes Guichets du LouvreCoup de sangLes Trois Morts d'Émile GauthierL'OeufLâchez les chiennesPas folle la guêpeAussi loin que l'amourLa Beauté sur la terreL'Homme aux cheveux grisLa Sentinelle endormiePas de paniqueTřetí mládíAngelika, markýza andělůLa RabouilleuseCarillons sans joieGentleman z EpsomuLe Roi des montagnesScorpion, LeDon Camillo monsignore ma non troppoBoulevardLe Baron de l'écluseMarie des IslesOči bez tvářeStará gardaDrôles de phénomènesHrbáčQuai des illusionsClara et les méchantsMadame et son autoBonjour jeunesseLa Route joyeusePod pokličkouČarodějky ze SalemuUna aventura de Gil BlasLeguignon guérisseurPiédalu députéČervený a černýNávrat dona CamillaRozmarná CarolineDans la vie tout s'arrangeJocelynLa Fête à HenrietteLe Costaud des Batignolles


Aktualizace osobnostního profilu Alexandre Rignault: 11.4. 2024 15:17