André Claveau (1911 - 2003)


André Claveau patřil po druhé světové válce ve Francii k populárním osobnostem, prosadil se především jako zpěvák, velké role si ale zahrál také v několika filmech. Pocházel z Paříže a studoval na uměleckých školách, ve třicátých letech začal pracovat jako grafik a výtvarník pro divadla. Mezitím v sobě objevil nadání ke zpěvu a v roce 1936 zvítězil v talentové soutěži vyhlášené rozhlasovou stanicí Le Poste Parisien. Poté začal profesionálně zpívat v kabaretech a hudebních divadlech, uplatnění našel také v rozhlase a nahrával i první gramofonové desky, ve filmu zazněl jeho hlas poprvé již ve sportovní komedii ŠAMPIÓNI FRANCIE (Champions de France, 1938).

Poslední hlavní roli ve filmu hrál v komedii JEDINÝ DEN S VÁMI (Un jour avec vous, 1952), za zmínku ale stojí i jeho menší vystoupení v Renoirově filmu FRANCOUZSKÝ KANKÁN (French Cancan, 1954). Svůj poslední velký úspěch jako zpěvák zažil v roce 1958, kdy v mezinárodní soutěže Eurovize zvítězil s písní Dors mon amour (přímý přenos vidělo v televizi v různých zemích dvacet miliónů diváků). Přestože tehdy stál na vrcholu popularity, rozhodl se zcela ukončit své další umělecké aktivity a stáhl se do soukromí. Od počátku šedesátých let přestal veřejně vystupovat, neposkytoval rozhovory, ani se nenechával fotografovat, protože chtěl, aby si jej Francie uchovala v paměti v jeho nejlepších letech.

André Claveau zemřel v malé vesnici Brassac na jihu Francie 4. července 2003 ve věku 87 let.


17.12.1911
Paříž, Île de France, Francie
4.7.2003
Brassac, Francie
André Claveau csfd

Prisonniers de la brousseFrancouzský kankánRires de ParisSaluti e baciLes surprises d'une nuit de nocesUn jour avec vousCoeur-sur-MerŽádná dovolená pro pana starostuVagabonds du rêve, LesDestin s'amuse, LeChampions de FranceLes rendez-vous du dimancheLa grande farandole


Aktualizace osobnostního profilu André Claveau: 6.12. 2023 16:22