Jo Nesbø 64 let


Narodil se 29. března 1960 v Oslu. Jedná se o současně píšícího norského spisovatele a hudebníka. Je považován za jednoho z nejlepších kriminálních spisovatelů dnešní doby. Jeho knihy byly přeloženy do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa.

Zde se dostal do kapely, aniž by pořádně uměl hrát na kytaru (zpočátku jen tři akordy). Nakonec se stal kytaristou, zpěvákem a i skladatelem písní díky své tvořivosti. Po škole pracoval jako makléř a stal se členem kapely Di Derre (jejich album bylo jedno z nejprodávanějších v Norsku).

Po asi roce života kdy přes den pracoval jako makléř a v noci řádil s kapelou se mu všechno znechutilo a rozhodl se načas odcestovat do Australie, kde začal psát na popud  paní z nakladatelství, která volala,zda by nenapsal o cestování s kapelou. Cestou do Sydney (let kolem 30 hodin) vymyslel o čem by mohl psát. A hned na hotelu když si trochu zvykl na časový posun začal. Knihu dopsal po návratu do Osla. Vydal ji pod pseudonymem, ze strachu, aby nevydali brak popové hvězdě.

Kniha měla velký úspěch. Jedno se o kriminální román Flaggermusmannen (Netopýří muž, Netopýr) vydán roku 1997. Zde poprvé vystupuje kriminalista Harry Hole. Autorovi kniha vynesla cenu Rivertonprosen, za nejlepší literární nebo dramatické počiny s kriminální tematikou. Dále obdržel cenu Glasnøkkelen, Skleněný klíč, skandinávská cena za nejlepší kriminální román.


29.3.1960
Oslo, Norsko
Jo Nesbø csfd

Killer HeatLondonThe Hanging SunSněhulákJo Nesbø: Doktor Proktor a vana časuJo Nesbø: Doktor Proktor a prdící prášekI Am VictorJackpotLovci hlavLovci hlavLindmoSkavlanDekkariaikaSenkveld med Thomas og HaraldFørst & sistGod kveld NorgeGomorronDagsrevyenNordic Noir: The Story of Scandinavian Crime FictionCrime Diary


Aktualizace osobnostního profilu Jo Nesbø: 12.2. 2024 12:26