Lola Braccini (1889 - 1969)


Italská herečka Lola Braccini byla především divadelní umělkyní, s filmem začala spolupracovat až v meziválečném období a následně odehrála bezmála čtyřicet vedlejších rolí starých žen. Narodila se v Pise jako Camilla Cariddi a jako herečka začínala v divadelní společnosti Cesara Dondiniho počátkem 20. století, později prošla několika dalšími soubory, působila například ve společnosti slavné herečky Emmy Gramaticy.

Ani v pokročilém věku se nevzdávala divadla a ještě v 50. letech často stála na jevišti, další významnou položkou v jejích uměleckých aktivitách se stal filmový dabing. V řadě filmů pro italskou distribuci namluvila své zahraniční vrstevnice, například americkou herečku Florence Bates nebo britskou hvězdu Margaret Rutherford, jako dabérka našla uplatnění i v animované produkci z dílny Walta Disneye. Z jejích posledních vystoupení před kamerou je rozhodně na místě připomenout Viscontiho slavný film GEPARD (Il gattopardo, 1963), kde hrála Donnu Margheritu. O rok později se objevila ještě v Germiho komedii SVEDENÁ A OPUŠTĚNÁ (Sedotta e abbandonata, 1964), v níž byla matkou svůdce Peppina Califana.

Lola Braccini zemřela v Římě 19. března 1969 krátce před svými 80. narozeninami.


28.3.1889
Pisa, Itálie
19.3.1969
Řím, Lazio, Itálie
Lola Braccini csfd

Amori pericolosiSvedená a opuštěnáGepardGastoneLe olimpiadi dei maritiPřizpůsobte se!Vacanze d'invernoLe bellissime gambe di SabrinaValeria ragazza poco seriaCronaca di un delittoDonne proibiteGiuseppe VerdiGli uomini che mazcalzoni!L'âge de l'amourNon e mai troppo tardiBuon viaggio pover'uomoNejkrásnějšíAntonio di PadovaIo t'ho incontrata a NapoliPronto chi parla?Che distinta famiglia!Odessa in fiammeI mariti (Tempesta d'anime)Il capitano degli ussariManon LescautGiù il siparioImputato alzatevi!Le educande di Saint-CyrMille chilometri al minuto!Piccolo hotelTraversata neraTerra di nessunoVivere!Piccola mia


Aktualizace osobnostního profilu Lola Braccini: 26.2. 2024 13:52