Robert Surtees (1906 - 1985)


Robert Lee Surtees začínal jako portrétní fotograt a retušér. V roce 1927 nastoupil do studia Universal, jako asistent kamery, přičemž trvalo dlouhou dobu než se zvládl osamostatnit. I přes léta plné dřiny se u Universalu nedokázal prosadit a rozhodl se tedy zkusit své štěstí u MGM.

Jedním z prvních krůčků byl film Doly krále Šalamouna (1950), který hned o rok později následoval rozsáhlý, barevný a širokoúhlý epos Quo Vadis (1951). Byla to doba historických velkoprodukcí, které byly hodně populární. To potvrzuje i další, vyznačné Surteesovo dílo, Ben Hur (1959). Tento film získal rekordní počet Oskarů (11) a ten za barevnou kameru nebyl vyjímkou. Jako jeden z prvních byl též natáčen systémem Panavision.

Surtees vynikal v jakémkoliv žánru. Muzikál Oklahoma (1955). Romantická komedie Swan (1956). Westerny Pocta zločinci (1956) a Cimarron (1960), přičemž se už začala psát 60. léta a Surtees se ocitl na volné noze. Válečné drama Ztracená jednotka (1966), a nebo, asi jeho z této doby nejznámější dílo, Absolvent (1967). Romantické drama, které udělalo hvězdu z Dustina Hoffmana. Či Nostalgické drama Poslední představení.

Surtees byl za svého života uznáván jako vytrvalý a všestranný kameraman, zanechávající po sobě výraznou stopu v podobě svých filmů, které natočil. Je členem americké asociace kameramanů.


9.8.1906
Covington, Kentucky, USA
5.1.1985
Monterey, California, USA
Robert Surtees csfd

Pokrevní bratřiPříští rok ve stejnou dobuNový začátekZrodila se hvězdaHindenburgVelký Waldo PepperDrsná OklahomaLost HorizonPodrazMalí kovbojovéTen druhýLéto roku 1942Poslední představeníDva mezci pro slečnu SáruVykoupení L.B. JoneseSweet CharityTichá dohodaCooganův trikAbsolventPan doktor a jeho zvířátkaZtracená jednotkaCesta spásySběratelThe Third DayĎábelský bacilKisses for My PresidentPT 109Vzpoura na BountyCimarronZačalo to v NeapoliBen HurMerry AndrewThe Law and Jake WadeDěvčataRaintree CountyPocta zločinciThe SwanOklahomaTrialÚdolí králůEscape from Fort BravoMogamboRide, Vaquero!The Long, Long TrailerMěsto iluzíThe Light TouchThe Merry WidowThe Wild NorthQuo VadisThe StripDoly krále ŠalamounaBig JackIntruder in the DustThat Midnight KissA Date with JudyBig CityNásilný činTenth Avenue AngelThe Kissing BanditThe Unfinished Dance


Aktualizace osobnostního profilu Robert Surtees: 10.1. 2024 10:41