Alexandre Mihalesco (1883 - 1974)


V meziválečném období se ve francouzské kinematografii prosadila řada umělců rumunského původu, z těch nejslavnějších jmenujme mezinárodně úspěšnou hvězdu Elviru Popesco. Méně známým jménem je Alexandre Mihalesco, který hrál vedlejší role v bezmála stovce filmů nejen ve Francii, ale také v Německu a Itálii. Pocházel z Bukurešti, jeho vlastní jméno znělo Alexandru Mihaleiscu, herectví studoval na bukurešťské konzervatoři a začínal na divadelních jevištích. První zkušenost s filmovou kamerou učinil s dodnes známým eposem NEZÁVISLOST RUMUNSKA (Independenta României, 1912).

V Pagnolově filmu MARIUS (1931) se objevil v zajímavé roli námořníka Piquoiseaua, který hlavního hrdinu přiměje k cestě do světa, později hrál často exotické cizince, velmi vyhledávaným filmovým hercem se stal koncem třicátých let, kdy točil několikrát ročně. Z větších příležitostí před kamerou uveďme roli Nadira v dobrodružném filmu TAJEMSTVÍ RUDÉHO MOŘE (Les secrets de la Mer Rouge, 1936), velkou postavu hrál také v adaptaci Balzacovy hry SPEKULANT (Le faiseur, 1936). Zvláštním způsobem se v jeho filmografii vyjímá i polodokumentárně natočený protinacistický snímek MÉ ZLOČINY PODLE MEIN KAMPF (Après Mein Kampf, mes crimes, 1940), kde hrál krejčího.

Ještě za války i po ní hrál Mihalesco v několika filmech ročně, význam jeho rolí ale postupně klesal. Několikrát si vyzkoušel úlohu hostinského, takto se představil například v populárním historickém filmu ROZKOŠNÁ CAROLINE (Caroline chérie, 1951). Tehdy se také poprvé a zcela výjimečně postavil i na divadelní jeviště a v Pagnolově hře Judas hrál v roce 1955 v Théâtre de Paris. Před kamerou stál naposledy v roli dědečka ve filmu DOBRODRUŽSTVÍ ARSENA LUPINA (Les aventures d'Arsène Lupin, 1957).

Alexandre Mihalesco zemřel v Paříži 28. prosince 1974 ve věku 91 let, pohřben je na slavném hřbitově Pere Lachaise.


19.10.1883
Bukurešť, Rumunsko
28.12.1974
Paříž, Île de France, Francie
Alexandre Mihalesco csfd

Dobrodružství Arsena LupinaHrdinové jsou unaveníLe mort en fuiteRaspoutineLe Chemin de DamasLes mémoires de la vache YolandeRozkošná CarolineFusillé à l'aubeMa pommeUn certain monsieurBarryLa Ronde des heuresNuits d'alerteFeu NicolasFinance noireL'Homme sans nomLe Chant de l'exiléMacao, l'enfer du jeuPension JonasPontcarral, colonel d'empireLe Valet maîtreAprès Mein Kampf mes crimesFace au destinLe DuelLes cinq sous de LavarèdeMa tante dictateurRaphaël le tatouéSon oncle de NormandieDeux de la réserveLa Tragédie impérialeLe Capitaine BenoîtTempête sur l'AsieTricoche et CacoletVidocqÇa... c'est du sportÉducation de princeFrançois PremierL'Étrange Monsieur VictorLa Vénus de l'orLa dame de MalaccaSoeurs d'armesBach détectiveGondola rozkoše a snůInspecteur GreyL'Appel du silenceL'Empreinte rougeLe FaiseurLe secret de l'émeraudeLune de mielMoïse et Salomon parfumeursJudex 34Sidonie PanacheIl trattato scomparsoLe masque qui tombeMasque qui tombe, LeL'âne de BuridanLa croix du sudLe marchand de sableLes Galeries Lévy et CieMarius


Aktualizace osobnostního profilu Alexandre Mihalesco: 22.2. 2024 08:58