Jean Topart (1922 - 2012)


Herec Jean Topart si ve francouzské kinematografii vydobyl významnou pozici jako dabér a vypravěč, na svém kontě má ale i desítky velkých divadelních a televizních rolí, film je v jeho kariéře zastoupen sice jen podružně, nicméně i ve filmových rolích se s ním mohli seznámit také čeští diváci. Pochází z Paříže a s herectvím začínal po druhé světové válce spolu se svou mladší sestrou Lise Topart (1927-1952), která před sebou měla slibnou kariéru, zahynula ale při leteckém neštěstí.

Mezitím se Jean Topart začal prosazovat i ve výrazných rolích před kamerou, jako sluha titulního hrdiny se objevil v Renoirově filmu ZÁVĚŤ DOKTORA CORDELIERA (Le testament du docteur Cordelier, 1959). V poměrně velké roli intrikána vévody de Guise se zviditelnil v dobrodružných filmech režiséra Bernarda Borderie RYTÍŘ PARDAILLAN (Le chevalier de Pardaillan, 1962) a NOVÁ DOBRODRUŽSTVÍ RYTÍŘE PARDAILLANA (Hardi! Pardaillan!, 1963). Borderie pak Toparta přizval i do legendární ságy o krásné Angelice; v jejím prvním díle ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ (Angélique, marquise des anges, 1964) hrál Topart královského žalobce Bourié, ve dvou posledních dílech NEZKROTNÁ ANGELIKA (Indomptable Angélique, 1967) a ANGELIKA A SULTÁN (Angélique et le sultan, 1968) nadaboval italského herce Artura Dominiciho.

I když v Topartově filmografii začínala převažovat pozice vypravěče, během druhé poloviny 60. let se ještě objevoval v poměrně velkých rolích v kriminálním žánru, po boku Jeana Gabina to byl například film SLUNCE ROŠŤÁKŮ (Le soleil des voyous, 1967) nebo drama MALDONNE (1968). V 70. a 80. letech zazníval Topartův hlas především v dabingu, v první řadě to byly animované seriály z produkce Japonska a USA, znovu byl také vypravěčem ve francouzských filmech (PAN KLEIN - Monsieur Klein, 1975). Před kamerou se vyskytoval již jen výjimečně, připomeňme ale postavu lékárníka Marcelina ve filmu DĚVKA A DETEKTIV (La puce et le privé, 1981) nebo spolupráci se slavným režisérem Claude Chabrolem, v jehož filmu KUŘE NA OCTU (Poulet au vinaigre, 1985) ztvárnil jednu z hlavních postav doktora Morasseau (jeho manželku tady hrála Josephine Chaplin).

V adaptacích divadelních her nebo seriálech se mezitím často objevoval v televizi, titulní roli slavného spisovatele Émila Zoly hrál v seriálu ZOLA (Émile Zola ou La conscience humaine, 1978). Před kamerou stál Jean Topart naposledy ve filmu HERCI (Les acteurs, 2000), jeho hlas prozatím naposledy zazněl ve filmu ZMIJE (Le serpent, 2006). Ještě pak se ale Jean Topart uplatnil v rozhlase, jeho hlas znovu mohli diváci zaznamenat také ve filmových dokumentech.


13.4.1922
Paříž, Île de France, Francie
29.12.2012
Port-Marly, Francie
Jean Topart csfd

ZmijeHerciGénération vidéoPoulet au vinaigreUn grand avocatLa Puce et le privéDestinée de Monsieur de RochambeauPan KleinParlez-moi d'amourDis-moi que tu m'aimesDivoká planetaBonaparte et la révolutionJustine de SadeLa CerisaieCrime et châtimentStudený potCoplan sauve sa peauLa Main noireMaldonneHedda GablerSlunce rošťákůPod africkým sluncemRoger la HonteAngelika, markýza andělůHardi! PardaillanBoj na ostrověLa caméra explore le temps: Un meurtre sous Louis-PhilippeOncle VaniaOthelloQuatre-vingt-treizeRytíř PardaillanAndromaqueCyrano de BergeracMacbethZávěť doktora CordelieraBídníciLe mal de MarieLe sorcier du cielArgaï: La prophétieČerná ovceTaijó no ko EstebanJulien Fontanes, magistratÉmile Zola ou La conscience humaineMessieurs les jurésLe Monde enchanté d'IsabelleUn tyran sous la pluieVyšetřovaní komisaře MaigretaBelphégorLe Train bleu s'arrête 13 foisRocambolePosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu Jean Topart: 24.2. 2024 07:31