Claude Vernier (1913 - 1996)


Francouzský herec Claude Vernier byl ve filmech obsazován do rolí důstojníků a Němců, k nimž byl předurčen svým původem. Pocházel z Německa a narodil se jako Karl Werner Prasuhn ve městě Rotthausen v Severním Porýní-Vestfálsku. Již za studií získal odpor k nacistickému režimu a ve 30. letech odešel do Francie, kde pak strávil celý život. Do filmu pronikl menší rolí německého důstojníka, do níž se typově hodil Jeanu Renoirovi ve slavném filmu VELKÁ ILUZE (La grande illusion, 1937).

U nás jsme Claude Verniera mohli vidět také jako soudce, který předsedal procesu s Peyracem, ve filmu ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ (Angélique, marquise des anges, 1964). S Michèle Mercier se později setkal ještě v černé komedii ZLATÁ VDOVA (Une veuve en or, 1969), kde hrál organizátora pohřbů. Mezitím se znovu v menších rolích objevoval i v mezinárodních projektech. V Costa-Gavrasově dramatu DOZNÁNÍ (L'aveu, 1970) hrál postavu československého generála Bedřicha Reicina popraveného v 50. letech.

V sedmdesátých letech se Claude Vernier soustředil na práci v televizi, kde hrál v řadě seriálů, k filmu se vracel již jen zřídka, připomeňme alespoň menší postavu doktora Kramera v kriminálce TISÍC MILIARD DOLARŮ (Mille milliards de dollars, 1982). Svou paradoxní kariéru, kdy jako antifašista hrál především fašistické důstojníky, zakončil americkým televizním filmem NACISTICKÝ LOVEC: PŘÍBĚH BEATY KLARSFELDOVÉ (Nazi Hunter: The Beate Klarsfeld Story, 1986), v níž ztvárnil skutečnou postavu až po letech vypátraného nacistického zločince Klause Barbie, známého pod přezdívkou lyonský řezník.

Svůj celoživotní osud emigranta zpřístupnil Claude Vernier čtenářům v autobiografické knize Tendre exil (1983). Zemřel v Sens v severní Francii 29. září 1996 ve věku 83 let.


20.7.1913
Rotthausen, Německá říše
29.9.1996
Sens, Francie
Claude Vernier csfd

Nazi Hunter: The Beate Klarsfeld StoryKrev těch druhýchTisíc miliard dolarůKejklíř smrtiPourquoi Patricia?Mourir pour CopernicZvláštní odděleníLa TrahisonLa conciliation ou anatomie d'un otageFreya des sept îlesDoznáníLa main du mortThe Lady in the Car with Glasses and a GunTémoin, LeZlatá vdovaLe franciscain de BourgesZločin Davida LevinsteinaHoří v Paříži?Martin SoldatAngelika, markýza andělůDie letzte FolgeBonne chance, CharlieLa fête espagnoleLe PrésidentBois des amants, LeBabeta jde do válkyLa Valse du GorilleNezralé mládíLa chatteBonjour jeunesseNapříč PařížíUprchlíciLa Neige était salePanna na RýněDents longues, LesMlčení mořeParadis des pilotes perdus, LeKrysyVečer čekejte příteleL'Affaire LafargeVelká iluzePohled do zrcadlaHéritiers, LesHomme sans visage, L'Messieurs les jurésUn curé de chocThibault, LesVyšetřovaní komisaře MaigretaPosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu Claude Vernier: 20.11. 2023 03:43