Neil Armstrong (1930 - 2012)


Neil Armstrong se narodil 5.8.1930 ve městě Wapakoneta v Ohiu. Neil byl americký pilot, astronaut a profesor. Byl prvním člověkem, který vstoupil na povrch měsíce.

Roku 1962 přešel do oddílu astronautů NASA. Jeho prvním kosmickým letem byla mise Gemini 8 v březnu 1966. Během ní se loď Gemini 8 setkala a spojila s bezpilotním raketovým stupněm Agena TV-8. Astronauti Armstrong a David Scott tak uskutečnili první spojení dvou těles na oběžné dráze. Druhým a posledním letem Armstronga byla mise Apollo 11. Zatímco Michael Collins kroužil ve velitelském modulu kolem Měsíce, Neil Armstrong a Buzz Aldrin 20. července 1969 jako první lidé na Měsíci přistáli. Armstrong 21. července vystoupil jako první člověk na jeho povrch, a získal tím světovou proslulost.

Roku 1971 odešel z NASA a vyučoval na Cincinnattské univerzitě, poté byl mluvčím a členem správních rad několika společností. Byl vyznamenán Prezidentskou medailí svobody, Kosmickou medailí cti Kongresu USA, Zlatou medailí Kongresu USA a řadou dalších cen a medailí. Má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. Byl zapsán v Ohiu do National Aviation Hall of Fame (Národní letecká síň slávy) a také Síni slávy astronautů Spojených států.

Neil Armstrong zemřel dne 25. srpna roku 2012 v Columbusu v Ohiu na komplikace po operaci srdce. Dožil se úctyhodných 82 let.


5.8.1930
Wapakoneta, Ohio, USA
25.8.2012
Cincinnati, Ohio, USA
Neil Armstrong csfd

Smrt roku 2021!Bratrstvo pětiChappaquiddickQuantum Quest: A Cassini Space OdysseyCesta na Měsíc 3DMise v ohroženíKontaktApollo 13LokiAkta XSkladiště 13SimpsonoviSecret Space UFOs: Apollo 1-11La leyenda de TayosApollo 11Apollo: Mise na MěsícArmstrongArmstrong osobněHonba za MěsícemIconsThe Soul of the MachineWoman in MotionAmerická 60. létaZlatý hřeb misí Apollo, raketa Saturn 5Armstrong: Záhada objasněnaJeden velký skok: Pocta Neilu ArmstrongoviKniha tajemství AmerikyApollo 17NASA: Triumph and TragedyThe Apollo YearsThe Third Foot (An Interview with Buzz Aldrin)Měsíční strojeNASA: Nejvýznamnější miseLunochodMars na obzoruThe New 7 Wonders of the WorldThe Wonder of It AllVesmírApollo 11: Utajený příběhVe stínu MěsíceJak umění utvářelo světMovies That Shook the WorldNahá vědaComic Book Superheroes UnmaskedDny, které otřásly světemKitty Hawk: The Wright Brothers' Journey of InventionCaught on FilmThe Tribute: Mercury, Gemini, Apollo & SkylabTornadoes: The EntityA Year to RememberFirst Flights with Neil ArmstrongThe Other Side of the MoonPro celé lidstvo


Aktualizace osobnostního profilu Neil Armstrong: 15.2. 2024 21:31