Scatman Crothers (1910 - 1986)


Vlastním jménem Benjamin Sherman Crothers pocházel z americké Indiany. Do světa showbyznysu se nejprve prosadil jako muzikant a tanečník. Již od patnácti let účinkoval v převážně jazzových hudebních skupinách. Ovládal hru na několik nástrojů, mimo jiné piano, kytaru a bicí. Zpočátku vystupoval hlavně v nočních klubech a zábavních podnicích. Hrál dokonce i před proslulým gangsterem Al Caponem.

Od 50. let se začal věnovat rovněž filmovému a televiznímu herectví. Byl blízkým přítelem Jacka Nicholsona a zahrál si s ním ve čtyřech filmech, včetně oscarového PŘELETU NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM v režii Miloše Formana a Kubrickově slavném hororu OSVÍCENÍ. Mihnul se i v klasickém třemi Oscary oceněném muzikálu HELLO, DOLLY!

Jeho parketou byly hlavně vedlejší role, kde mohl uplatnit své taneční a hudební nadání. Občas se podílel i na tvorbě filmové hudby. Také často propůjčoval svůj hlas animovaným postavičkám (ARISTOKOČKY, HONG KONG PHOOEY, TRANSFORMERS). Objevil se ve spoustě populárních seriálů (STARSKY AND HUTCH, CHARLIEHO ANDÍLCI, INCREDIBLE HULK, ..).

V roce 1985 mu byla diagnostikována rakovina plic. Scatman svoji práci miloval a věnoval se jí až do posledních sil. Zhoubné nemoci podlehl v roce 1986. Za svůj nezpochybnitelný přínos americké kinematografii byl poctěn hvězdou na hollywoodském chodníku slávy.


23.5.1910
Terre Haute, Indiana, USA
22.11.1986
Van Nuys, California, USA
Scatman Crothers csfd

Smart AlecThe Wonderful World of Jonathan WintersTransformers: The MovieCesta Natty GannovéDva podobníZóna soumrakuDeadly EyesMissing Children: A Mother's StoryPosedlýWorkingRevenge of the Gray GangThe Harlem Globetrotters on Gilligan's IslandBronco BillyOsvíceníFlíček na cestáchScavenger HuntDobrmani připraveni k smrtiLaciný detektivVega$Chesty Anderson U.S. NavyJoysStřelecStříbrný bleskZůstaň hladovýBohatstvíCoonskinFriday FosterLinda Lovelace for PresidentMan on the OutsidePřelet nad kukaččím hnízdemBlack Belt JonesSty of the Blind Pig, TheTirák TurnerDetroit HeatSlaughter's Big Rip-OffBillie zpívá bluesKrál z Marvin GardensChandlerAristokočkyKrvavá mámaThe Great White HopeHello, Dolly!Hook, Line & SinkerThree on a CouchDáma v kleciPatsyThe Sins of Rachel CadeTarzan and the TrappersAlias Jesse JamesThe Gift of LoveJohnny DarkEast of SumatraMeet Me at the FairWalking My Baby Back HomeYes Sir, Mr. BonesMorningstar/EveningstarPaw PawsTransformers


Aktualizace osobnostního profilu Scatman Crothers: 4.3. 2024 01:04