Bohumil Šmída (1914 - 1989)   † 75 let


„Produkce je práce, kterou se buď naučíte za čtrnáct dní, nebo nikdy!“

Krátce setrval na postu ředitele Filmového studia Barrandov (1954 – 1955), v letech 1947 – 1971 působil jako vedoucí výroby (například snímky POSLEDNÍ MOHYKÁN, NIKDO NIC NEVÍ, JAN ROHÁČ Z DUBÉ, NA DOBRÉ STOPĚ, KRAKATIT, DS – 70 NEVYJÍŽDÍ, DIVÁ BÁRA, DALEKÁ CESTA, TEMNO, ŠTIKA V RYBNÍCE, PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA, NAHOTA, NA KOLEJÍCH ČEKÁ VRAH, JSEM NEBE, JEDEN Z NICH JE VRAH a ŠANCE) a 1955 – 1970 byl vedoucím jedné z výrobních (tvůrčích) skupin.

Často spolupracoval ve tvůrčích skupinách s dalšími filmovými činovníky (František Daniel, Miloš Brož, Ladislav Fikar, Zdeněk Dufek, Karel Cop, Břetislav Kunc), s nimiž vytvořil výrobní skupiny Šmída – Fikar, Šmída – Kunc, Šmída – Dufek, Šmída – Daniel, Šmída – Brož či Šmída – Cop, které dnes můžeme číst v titulcích řady filmů (ZELENÁ KNÍŽKA, NEVĚRA, ČERNÝ PRAPOR, KDYBY TISÍC KLARINETŮ, AŽ PŘÍJDE KOCOUR, MEZI NÁMI ZLODĚJI, ATENTÁT, ZLATÁ RENETA, VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI, ŽERT, LEKCE, VRAŽDA V HOTELU EXCELSIOR, ŽENY V OFSAJDU atd. atd.). Pro film ČERNÝ PRAPOR (1958) Vladimíra Čecha napsal texty a melodii k písním (hudba byla další jeho láska).

Poprvé přišel s filmem do styku roku 1932 ještě jako oktaván, když si zahrál studenta v dramatu PŘED MATURITOU (1932) Vladislava Vančury a Svatopluka Innemanna. Ještě ve 30. letech hrál několikrát vojáky (PÍSNIČKÁŘ, ŽIVOT VOJENSKÝ – ŽIVOT VESELÝ či PORT ARTHUR). K dalšímu herectví přišel až ke konci 50. let. I když odmítl roli v ŽIŽKOVSKÉ ROMANCI (1958), ale ještě týž rok už před filmovou kamerou stanul (často hrál v detektivkách různé záporné a nesympatické postavy, k čemu mu pomáhala tvář a zvláštní měkký hlas – často byl dabován – nebyl školeným hercem).


16.1.1914
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
6.3.1989
Praha, Československo
Bohumil Šmída csfd

Cesta na jihozápadPuebloDívka s mušlíPožáry a spáleništěLáďo, ty jsi princezna!Čas pracuje pro vrahaSázka na třináctkuZrcadleníSmrt na černoČas lásky a nadějeJednou v Karlových VarechMěsto nic nevíSarajevský atentátHolky z porcelánuLidé z metraMotiv pro vražduPřípad mrtvého mužeVelké trápeníDny zrady I.Dny zrady II.Na shledanou v lepších časechPočkám, až zabiješTajemství zlatého BuddhyVýstřely v Mariánských LázníchZločin v Modré hvězděCapricciaCesty mužůDvě věci pro životHnízdoSmrt si vybíráTím hůř, když padnouZlatá svatbaAlfons Karásek v lázníchNoc labutíJeden z nich je vrahNa kolejích čeká vrahPartie krásného dragounaPěnička a ParaplíčkoVrabčákDen sedmý, osmá nocSpravedlnost pro Selvina„Rakev ve snu viděti...“InzerátLiselotte von der PfalzNahá pastýřkaSlečny přijdou pozdějiChronik eines MordesFotbalKdyby tisíc klarinetůNeschovávejte se, když pršíPevnost na RýněKde alibi nestačíVelká samotaCesta zpátkyHvězda jede na jihŽivot vojenský - život veselýPísničkářPřed maturitou


Aktualizace osobnostního profilu Bohumil Šmída: 25.4. 2024 20:58