Sonny Čiba (1939 - 2021)


Žijící legenda japonského akčního filmu, vlastním jménem Sadaho Maeda, vyrůstal spolu se čtyřmi sourozenci. Jeho otec byl vojenským pilotem. Od dětství se věnoval gymnastice a byl natolik dobrý, že se vypracoval až do japonského olympijského družstva. Jeho sportovní kariéru, ale záhy ukončilo vážné zranění zad. Příliš toho, však nelitoval, neboť si brzy našel nový koníček - bojové umění.

V r. 1960 byl díky svým bojovým schopnostem a ostře řezané tváři objeven hledači talentů z Toei Studios a obsazen do své první herecké role v televizním seriálu "Uchu Kaisoku-ken". Zde také poprvé použil svůj pseudonym Sonny Chiba. V průběhu 60. let pak začal postupně dostávat další a další nabídky a utvářet svoji image filmového málomluvného drsňáka s tvrdými pěstmi.

V letech sedmdesátých se pak na asijském trhu stal možná největším konkurentem honkongské hvězdy Bruce Lee a podpořil obrovský nárůst zájmu o snímky s bojovou tématikou. Asi svoji nejslavnější roli vytvořil v r. 1974 ve snímku, jenž vyšel na Západě pod názvem STREETFIGHTER. Zde ztělesnil neohroženého žoldáka jménem Takuma Tsurugi. Film získal velký komerční ohlas a dočkal se i několika pokračování. V akčňácích CHAMPION OF DEATH nebo KARATE FOR LIFE si zase zahrál svého vlastního učitele Oyamu.

Postavy, které Sonny Chiba ztvátňoval se od Bruce Lee odlišovaly nejen bojovým stylem, ale i celkovým pojetím akčního hrdiny. Zatímco Bruce na plátně používal své umění jen k ochraně sebe a svých přátel - Sonny Chiba se prezentoval jako "cool tvrďák", jenž použije své schopnosti pokaždé když z toho bude mít nějaký užitek. Jeho díla se vyznačovala přemírou násilí, za což byl některými lidmi kritizován, ale našel si i řadu fanoušků. V r. 1973 si dokonce měl zahrát v Brucově projektu Game of Death, ale ze spojení dvou legend bohužel sešlo, protože Bruce Lee v tomto roce nečekaně zemřel.


22.1.1939
Fukuoka, Japonsko
19.8.2021
Kimitsu, Chiba, Japonsko
Sonny Čiba csfd

Bond: KizunaŠašin kóšien: 0.5 bjó no nacuEipuriru FuruzuTake a ChanceKabukičó high schoolNihon tóicuNihon tóicu 2Sushi girlMasutâ obu sandâ: Kessen!! Fuuma ryuuko-denRychle a zběsile: Tokijská jízdaBao lie du shiSurvive Style 5+Battle Royale II: RequiemKill BillDžicuroku Andó Noboru kjódóden: RekkaAkumjóHakata Movie: ChinchiromaiSheng zhe wei wangThe Legend of the Flying SwordsmanFeng yun xiong ba tian xiaLikvidátorDůvod k zabitíHakenPodrazŽelezný orel 3Gokudó sensó: ButóhaMine FieldSaito DosanJushichinin no ninjaMinamoto no JošicuneSenseiTanba Tecuró no daireikai: Šindara dó naruÚnos Šogunova následníkaHissacu 4: Urami harašimasuTomorrow's SnowKjabareSaigo no bakutoKótaró makari toru!Space Cop Shaider: Pursuit! Shigi Shigi Abduction PlanSatomi hakkendenIga ninpouchoPochodová píseň z KamatyZnamení drakaBókenša kamikazeMakai tenšóOstří Bushidova mečeRyu no oujoDžingi naki tatakai: SóšúhenOverkill: Skrz peklo do skutečnostiŠógunovi nindžovéHakučú no šikakuJami no karjúdoJomigaeru kinróČasový posunAkódžó danzecuOkinawa džúnen sensóSpiknutí klanu JagjúZpráva z vesmíruDoberman dekaGekisacu! Džadóken


Aktualizace osobnostního profilu Sonny Čiba: 4.11. 2023 00:43