Madeleine Barbulée (1910 - 2001)


Francouzská herečka Madeleine Barbulée hrála před kamerou výhradně vedlejší role, ale vzhledem k jejich počtu (natočila přes 120 filmů) má místo v dějinách francouzské kinematografie zajištěno. Pocházela z rodiny důstojníka a narodila se v Nancy, na jeviště ji přivedla její matka, nadšená obdivovatelka divadla. Madeleine Barbulée již ve třech letech stála na divadelních prknech, později studovala herectví na konzervatoři v Nancy. Ve třicátých letech 20. století začala účinkovat v různých divadelních společnostech, její doménou se stala improvizace, představení pro děti a inklinace k herecké prezentaci ve stylu comedia dell'arte, za druhé světové války se také zúčastnila protifašistického odboje.

Od konce 40. let se Madeleine Barbulée před kamerou často potkávala se začínajícím Louisem de Funèsem (celkem spolu hráli ve 14 filmech), připomeňme alespoň dvojici úspěšných komedií OTEC, MATKA, SLUŽKA A JÁ (Papa, maman, la bonne et moi, 1954) a OTEC, MATKA, MOJE ŽENA A JÁ (Papa, maman, ma femme et moi, 1955). Točila také s Jeanem Gabinem, kromě již zmíněných BÍDNÍKŮ to byla například kriminálka V PŘÍPADĚ NEŠTĚSTÍ (En cas de malheur, 1958), často byla zvána také do historických filmů, ve snímku MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie Antoinette, la reine de France, 1956) ztvárnila jednu ze sester Ludvíka XV., třikrát se před kamerou potkala i s Brigitte Bardot a její matku hrála například v komedii MÁ MĚ RÁD, NEMÁ MĚ RÁD (En effeuillant la marguerite, 1956).

V šedesátých letech Madeleine Barbulée začala více spolupracovat s televizí, kde hrála v řadě seriálů, příležitostně ale znovu účinkovala i ve filmu. Později se stáhla do soukromí a v pařížském bytě se věnovala svým výtvarným zájmům. Domácnost s ní sdílela mladší sestra Janine Barbulée, která se v mládí prosadila jako klavíristka. Po boku svých slavnějších vrstevnic se Madeleine Barbulée objevila ve filmu DO TOHO, MLÁDEŽI! (Roulez jeunesse, 1993), v televizi točila naposledy v roce 2000 (MÉMOIRES EN FUITE, 2000). Madeleine Barbulée zemřela na Nový rok 2001 ve věku devadesáti let a stala se tak první francouzskou umělkyní zesnulou v novém tisíciletí.


2.9.1910
Nancy, Francie
1.1.2001
Paříž, Île de France, Francie
Madeleine Barbulée csfd

Mémoires en fuiteBob MillionDo toho, mládeži!La Messe en si mineurLe TombeurSedmý terčVous habitez chez vos parents ?La falaise aux corneillesLakomecMilenci na neděliDon César de BazanNenapravitelnýLa conciliation ou anatomie d'un otageLe Cri du cœurMaître ZacchariusDům BoriůPierre a PaulLe Dimanche de la vieEdméeLa Tour Eiffel qui tueLe Vampire de BougivalInfarctusPrachy a smůlaSens interditCélimare le bien aiméLes cabinets particuliersLa Lettre dans un taxiTajnosti PařížeUn chien dans un jeu de quillesLa petite DorritLa Brune que voilàLes tortillardsMeurtre en 45 toursDétournement de mineursGuinguetteLa Bête à l'affûtLe Grand ChefLe Petit profLes AffreuxSoupe au laitBídníciMaigret klade pastNevídáno, neslýchánoV případě neštěstíC'est une fille de PanameLes collégiennesQuand la femme s'en mêleSénéchal le magnifiqueJe reviendrai à KandaraLa Bande à PapaLes lumières du soirMannequins de ParisMarie-Antoinette reine de FranceMá mě rád, nemá mě rádOtec, matka, moje žena a jáTreize à tableZvoník u Matky BožíCasse-cou MademoiselleChantageFrou-Frou


Aktualizace osobnostního profilu Madeleine Barbulée: 23.2. 2024 06:57