Maurice Delbez 101 let


Francouzský režisér Maurice Delbez má na svém kontě pouze šest titulů, přesto patřil dlouhodobě k významným osobnostem francouzského filmu i televize. Narodil se ve starobylém městě Bezons nedaleko od Paříže a pocházel ze živnostnické rodiny, jeho rodiče provozovali menší restauraci, o kterou ovšem později přišli. Za druhé světové války se Maurice zapojil do protifašistického odboje, mimo jiné se podílel na tisku protiněmeckých letáků, v roce 1943 musel uprchnout z okupované části Francie na jih.

Svého patrona Pierra Fresnaye obsadil do hlavní role komedie A TVOJE SESTRA? (Et ta soeur?, 1958), za zmínku stojí i kriminální komedie BUBLINY VE VODĚ (Dans l'eau... qui fait des bulles, 1961) s Louisem de Funèsem, který tehdy teprve směřoval ke své hvězdné slávě. V šedesátých letech začal Maurice Delbez pracovat pro televizi, točil krátké dokumenty, režíroval také některé díly populárních televizních seriálů. K filmu se vracel již jen výjimečně například jako technický poradce nebo spolurežisér u tvůrců, kteří s režií neměli příliš zkušeností. V televizi se uplatnil i jako producent zábavných pořadů.

V roce 1987 odešel Maurice Delbez do penze, později publikoval svou knižní autobiografii Ma vie racontée a mon chien cinéphil (2002).


28.7.1922
Bezons, Francie
Maurice Delbez csfd

L'année du bacLidé z ménilmontantDans l'eau... qui fait des bulles !Et ta soeurKoloÀ pied, à cheval et en voitureAmateur ou S.O.S. Fernand, L'SvatouškovéInspektor Leclerc


Aktualizace osobnostního profilu Maurice Delbez: 11.11. 2023 00:25