Tangerine Dream


Tangerine Dream je německá hudební formace založená v roce 1967 hudebníkem Edgarem W. Froesem. Skupina je považována za jednoho z průkopníků elektronické hudby.

Podobně jako se v průběhu let měnilo složení skupiny, měnil se též zvuk skupiny napříč jednotlivými dekádami a napříč zhruba stovkou vydaných studiových a živých alb. Pozadí hudby Tangerine Dream má veskrze surreální až psychedelické kořeny. Sám Edgar Froese byl fanouškem Salvadora Dalí, Pink Floyd či Jimiho Hendrixe. Skupina zpočátku inklinuje spíše k využívání konvenčních hudebních nástrojů, v rámci další tvorby od začátku 70. let pak experimentuje s využitím vlastnoručně vyrobených nástrojů a různých elektronických nástrojů, sekvencerů, syntezátorů apod., spolu s pokračující adopcí digitálních technologií na úkor technologií analogových. Vedle zvuku elektronické hudby lze v tvorbě skupiny nalézt prvky experimentálního a psychedelického rocku, krautrocku, ambientní hudby, New Age a synthpopu. Specifikem hudby Tangerine Dream je její ryzí instrumentálnost, v mnoha skladbách či albech absentují jakékoliv vokály.

Skupina je skladatelsky podepsána pod mnoha desítkami filmů a seriálů. Na poli filmu je známá především díky spolupráci s americkým režisérem Michaelem Mannem na jeho ranných filmech Zloděj (1981) a Pevnost (1983) a též díky dvojici filmů s Tomem Cruisem Legenda (1985) od režiséra Ridleyho Scotta a především Riskantní podnik (1983) od režiséra Paula Brickmana. Z tohoto soundtracku pochází též známá skladba „Love on a Real Train“. Na jednotlivé skladby od Tangerine Dream z jejich studiových alb či původních soundtracků lze narazit v originálních hudebních doprovodech mnoha dalších filmů, seriálů a videoher. Za zmínku stojí Miami Vice (od r. 1984), „Grand Theft Auto IV“ (2008), Mr. Robot (od r. 2015) či Stranger Things (od r. 2016).

Specifický syntezátorový zvuk skupiny se v průběhu let stal silným inspiračním zdrojem pro řadu tvůrců a projektů. K hudebnímu odkazu Tangerine Dream se hlásí například americký režisér a skladatel John Carpenter, který řadí soundtrack k filmu Mzda strachu (1977) od režiséra Williama Friedkina, mimo jiné jednu z prvotin Tangerine Dream na poli filmových hudebních doprovodů, mezi deset nejlepších soundtracků všech dob. Carpenter vyzdvihuje především jeho unikátní temnou atmosféru a v té době neobvyklý neorchestrální čistě syntezátorový zvuk. Na hudební tvorbu Tangerine Dream se odkazuje též kanadský videoherní režisér Casey Hudson. Některé skladby skupiny byly použity jako inspirace v rámci tvorby soundtracku a zvukového podkresu vesmírné sci-fi trilogie Mass Effect (2007–2012).

Tangerine Dream csfd

Dva životy jedna smrtDuhová cestaMuž uvnitřChyť si mě!Destination BerlinMiracle MilePerfektní úderRed NightsCity of ShadowsDeadly CareMilostné hrátkyNa prahu temnotNesmělí lidéThree O'Clock HighHledání vidinyLegendaRudý žár: Nevinná v řetězechVládce Central ParkuForbiddenOhnivé očiOkamžik zábleskuPřed svatbou nePevnostRiskantní podnikStrážce podsvětíWavelengthVojákDivné chováníZlodějKneussMzda strachuEin für allemalStreet HawkMísto činuGame OverThree Phase: Past, Present, FutureVampira


Aktualizace osobnostního profilu Tangerine Dream: 1.11. 2023 10:56