Světlana Toma 77 let


Moldavská a ruská herečka. Narodila se 24. 3. 1947 v Kišiněvě jako Světlana Andrejevna Fomičeva, pseudonym Toma si zvolila po prababičce pocházející z Francie z matčiny strany.

Její nejvýznamnější rolí se stala Cikánka Radda v adaptaci Gorkého povídky Makar Čudra CIKÁNI JDOU NEBE. Podobnou roli - Cikánka Maša - si zahrála v adaptaci Tolstého dramatu ŽIVÁ MRTVOLA režiséra Vladimira Vengerova z roku 1968. Kromě Cikánek si zahrála i drobnější roli Židovky (manželky kantora Isroela) v adaptaci románu klasika jidiš literatury Šoloma Alejchema BLUŽDAJUŠIJE ZVĚZDY, v nichž jednu z hlavních rolí ztvárnila hereččina dcera Irina Lačina-Toma. Orientální vzhled ji též předurčoval k obsazení do adaptací španělské literatury (BLAGOČESTLIVAJA MARTA, 1980, podle renesančního autora Tirso de Moliny a SJEM KRIKOV V OKEANE, 1986, podle Alexandra Casona.

Vedle herectví se Světlana Tomu věnuje i koncertům, na nich se zpívá ruské a cikánské písně.


24.3.1947
Kišiněv, Moldavsko, Sovětský svaz
Světlana Toma csfd

9 dněj i odno utroFonogramma strastiPoklonnikBuděmo žiti!Bluždajuščije zvjozdyIgra v směrť, ili PostoronnijDinaBez naděždy nadějusSuvenir dlya prokuroraVdvojom na grani vremeniIstoriya odnoy bilyardnoy komandyZapadňaLučaferulSjem krikov v okeaneDikij větěrKak stať znamenitymAnna PavlovovaPísně by neměly umíratZa sinimi nochamiKto stučitsja v dvěr ko mně...Paděnije KondoraTajemství zápisníkuBlagočestivaja MartaLidé v oceánuU Čjortova logovaJa choču pěťPodozritělnyjZdravstvuyte, ya priyekhal!Žditě svjaznogoDrama na lovuKoren zhizniBratuškaSlučaj na festivaleCikáni jdou do nebeEcho gorjačej dolinyDom dlja SerafimaRodnoy domŠumařiŽivá mrtvolaRudé stráněNě dožďotěsStrunyDžinnRazvodAnastázieVorovka 2. Sčastě naprokatVorovkaKapitan FrakassVII Ježegodnaja Kinopremija Rossijskoj Akaděmii kinematografičeskich iskusstv


Aktualizace osobnostního profilu Světlana Toma: 10.11. 2023 22:09