Muriel Baptiste (1943 - 1995)


Francouzská herečka Muriel Baptiste byla vytížená ve filmu a televizi jen krátkou dobu v 60. a počátkem 70. let dvacátého století, a i když se na ni časem poněkud zapomnělo, tragická předčasná smrt oživila zájem o její osobnost a dnes je jí na francouzském internetu věnováno několik webových stránek. Narodila se v Lyonu, známe jména i další informace o jejích rodičích, ti se ale brzy rozvedli a Muriel o nich nikdy nemluvila. Vyrůstala u tety, později prošla několika dívčími penzionáty ve Francii a Británii a od dětství toužila stát se tanečnicí.

Jako divadelní herečka zazářila poprvé ve hře Gigi na jevišti Théâtre du Palais Royal, souběžně se dostavily i první filmové role. Jejím debutem byl film Philippe Claira SPOUŠŤ A POHLAVKY (Déclic et des claques, 1965), větší roli dostala ve filmu SULTÁNI (Les sultans, 1966), v němž byla dcerou Louise Jourdana a partnerkou Daniela Gélina. Mezitím dostala několik velkých příležitostí také v oblíbených televizních seriálech. Tehdy ale došlo ke zvratu a z vyhledávané krásky se stala nevyzpytatelná dívka s hvězdnými manýrami. Její profesní životopis ilustrují pikantní historky typu, kdy například z okna hotelového pokoje házela jídlo po kolemjdoucích, na natáčení na ni čekal početný štáb včetně mnohem slavnějších herců třeba i čtyři hodiny, jako nespolehlivá herečka proto brzy narazila na úbytek nabídek.

Až po delší přestávce se tak znovu objevila až v menší roli jedné z uvězněných žen ve filmu ÚTĚK (La cavale, 1971), v televizi ji později zviditelnil seriál PROKLETÍ KRÁLOVÉ (Les rois maudits, 1972), v jehož dvou dílech ztvárnila francouzskou královnu Markétu Burgundskou. I když se zároveň počátkem 70. let objevila znovu i v divadle, její život se stal trvalým bojem s neutěšeným soukromým životem a depresemi. Pokus o návrat k divadlu v roce 1977 skončil fiaskem, stejně tak neúspěšný byl projekt vlastní umělecké agentury, kterou provozovala jen několik měsíců v roce 1982.

Muriel Baptiste zemřela v září 1995, protože ale v té době žila zcela osaměle, její tělo bylo nalezeno až po několika dnech. I když příčina smrti nebyla plně objasněna, vesměs se v jejích biografiích uvádí, že spáchala sebevraždu.


11.7.1943
Lyon, Francie
7.9.1995
Paříž, Île de France, Francie
Muriel Baptiste csfd

La cavaleCorso des tireurs, LeMois le plus beau, LeRisques du métier, LesLes SultansPlainte contre XDéclic et des claquesUn curé de chocDernières volontés de Richard Lagrange, LesLes Rois mauditsPrincesse du rail, LaTribunal de l'impossible, LeVyšetřovaní komisaře MaigretaQuelle famille!


Aktualizace osobnostního profilu Muriel Baptiste: 11.10. 2023 20:21