Tom Waits 74 let


Celým jménem Thomas Alan Waits se narodil 7. prosince 1949 v Pomoně v Jižní Kalifornii. I když je i příležitostním hercem, je hlavně muzikantem. Tomuto chlapíkovi koluje v žilách krev skotského a irského původu z otcovy strany a norského původu díky předkům z matčiny strany. Jeho rodiče se rozvedli, když mu bylo deset. Díky častému stěhování vyrůstal střídavě s dvěma sestrami v okolí Kalifornie se svým otcem, učitelem španělštiny.

Později, při rychlém sledu výměny povolání, příležitostně vystupoval v různých klubech po L.A. se svými písničkami, doprovázenými svépomocí hudbou na piano. V roce 1972 také pracoval jako doorman u jednoho ze San Diegských klubů, kde mezi vystoupeními bavil dav svými songy. Doposud nikdo neví, zda měl tyto výstupy povolené od vedení podniku, ale rozhodně to byl jeden z důležitých momentů v jeho kariéře, protože ho tam jednou uslyšel manažer Herb Cohen. Ten v něm viděl nový objev a ještě téhož roku ve 22 letech nastoupil Tom Waits do hudební branže.

Začal hodně cestovat a dělat předskokana na koncertech svých slavnějším kolegů (Charlie Rich, Billy Presto, John Hammond) ale nejvíce mu pomohlo, když dostal nabídku dělat předskokana legendárnímu Franku Zappovi. Již v roce 1973 vydává svou první sólovou desku nazvanou CLOSING TIME. Od té doby začal téměř pravidelně vydávat své další sólovky. Od roku 1973 až do roku 1978 vydal každý rok nové LP. Po Closing time následovalo THE HEART OF SATURDAY NIGHT r. 1974, live deska NIGHTHAWKS AT THE DINNER r. 1975, SMALL CHANGE r. 1976, FOREIGN AFFAIRS r. 1977 a BLUE VALENTINE v roce 1978.

V tomto životním období začal žít tak, jaké byly jeho písničky s jasným nádechem beatnického stylu. Začal hodně kouřit, pít, žil po motelech a život nechával jen tak proplouvat. Po čase si uvědomil, že tenhle způsob života mu způsobuje mnoho problémů a není to úplně to pravé.


7.12.1949
Pomona, California, USA
Tom Waits csfd

WildwoodThe Absence of EdenLékořicová PizzaMrtví neumírajíBalada o Busteru ScruggsoviGentleman s pistolíFinal Cut - Dámy a pánovéSedm psychopatůTwixtKniha přežitíImaginárium Dr. ParnasseSebevrazi - Love story z onoho světaDominoTygr a sníhKafe a cigáraMystery MenProstřihyDraculaAž na konec světaDospívání v QueensHráči na vinici PáněKrál rybářDva JakeovéNa Pele do UrsoStrachTajuplný vlakCandy MountainJako nepoddajný plevelMimo zákonThe Cotton ClubDravé rybyZtracenciOne from the HeartVlciCesta k rájiUltra City SmithsCitizenSimpsonoviMůj život jako Rolling StoneTom Waits: Tales from a Cracked JukeboxKeith Richards: Under the InfluenceStručná biografie Johna BaldessarihoRay Charles AmericaOne Fast Move or I'm Gone: Kerouac's Big SurAbsolute WilsonTom Waits - No Visitors After MidnightBukowski: Born into ThisFreedom Highway: Songs that Shaped a CenturyIn Dreams: The Roy Orbison StoryGuy Maddin: Waiting for TwilightLuck, Trust & Ketchup: Robert Altman In Carver CountryNa rybách s JohnemRed Hot and BlueBig TimeRoy Orbison and Friends: Black & White Night


Aktualizace osobnostního profilu Tom Waits: 19.11. 2023 17:28