Gualtiero Tumiati (1876 - 1971)


Italský divadelní herec Gualtiero Tumiati se před kamerou začal objevovat až v pokročilém věku a jen zřídka, díky několika menším filmovým rolím z úplného závěru své umělecké dráhy je nicméně dodnes známý divákům po celém světě. Jeho rodištěm bylo starobylé město Ferrara v severní Itálii, pocházel z početné rodiny, několik jeho blízkých příbuzných se prosadilo v různých oborech, jeho bratři Domenico (1874-1943) a Corrado (1885-1967) se prosadili jako spisovatelé, další bratr Leopoldo (1879-1966) byl významným právníkem a univerzitním profesorem.

Teprve v bezmála šedesáti letech se Gualtiero Tumiati poprvé objevil před kamerou, ovšem hned ve velké roli. V Gallonově mezinárodně úspěšném životopisném snímku CASTA DIVA (1935) ztvárnil postavu slavného houslisty Paganiniho. Znovu se k filmu vrátil až za druhé světové války, středně velké otcovské role hlavních hrdinů odehrál v adaptacích literárních předloh (MALOMBRA, 1942; EVŽENIE GRANDETOVÁ – Eugenie Grandet, 1946; KAPITÁNSKÁ DCERKA – La figlia del capitano, 1947), často ale hrál i podružné epizody bezejmenných starců. Točil také s Lídou Baarovou (JEŠTĚ ŽÍT – Vivere ancora, 1944) nebo se Sarah Churchill, dcerou britského premiéra Winstona Churchilla (DANIELE CORTIS, 1947).

Mezitím se po válce začal úspěšně věnovat i divadelní režii (Romeo a Julie), svou filmografii v padesátých letech rozšířil o několik titulů tehdy populárního dobrodružného žánru (ZORRŮV SEN – Il sogno di Zorro, 1952; RYTÍŘ BEZ ZÁKONA – Le avventure di Mandrin, 1952), hrál ale i ve fimech ze současnosti, připomeňme alespoň menší roli dědečka v legendární komedii MALÝ SVĚT DONA CAMILLA (Don Camillo, 1951). Tumiati natočil celkem 34 filmů, svou participaci před kamerou zakončil účastí v několika dodnes známých mezinárodních projektech. Jako abbé Faria stál po boku Jeana Maraise ve francouzsko-italské adaptaci Dumasova románu HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1954), otce hlavního hrdiny Pierra Bezuchova (Henry Fonda) ztvárnil v americkém velkofilmu VOJNA A MÍR (War and Peace, 1956) realizovaném v Itálii podle slavné předlohy L. N. Tolstého.

Gualtiero Tumiati zemřel v Římě 23. dubna 1971 ve věku 94 let.


8.5.1876
Ferrara, Itálie
23.4.1971
Řím, Lazio, Itálie
Gualtiero Tumiati csfd

Vojna a mírGuai ai vintiHrabě Monte ChristoRigoletto e la sua tragediaUlisseLa nave delle donne maledetteLe Marchand de VeniseI tre corsariIl sogno di ZorroIl tenente GiorgioMalý svět dona CamillaMenzognaNoi peccatoriProcesso alla cittàZátěž nevinnostiI figli di nessunoRytíř bez zákonaCristo proibito, IlCuori sul mareL’ederaL'uomo dal guanto grigioDaniele CortisIl passatoreLa figlia del capitanoAdultera, L'Amanti in fugaEugenia GrandetTempesta d'animeVie del peccato, LeJeště žítLa vita è bellaMalombraPiazza San SepolcroCasta Diva (Kouzlo jejích očí)


Aktualizace osobnostního profilu Gualtiero Tumiati: 19.11. 2023 10:29