Alberto Rabagliati (1906 - 1974)


Pohledný italský zpěvák Alberto Rabagliati patřil k prvním průkopníkům populární hudby v Itálii, hrál také ve více než dvaceti filmech. Pocházel z Milána a zpěvu se věnoval od dětství, přelomem v jeho kariéře se stal rok 1926. Tehdy zemřel nejslavnější ženský idol Rudolph Valentino a hollywoodští producenti na to reagovali vyhlášením soutěže, aby zaplnili mezeru po chybějícím krasavci italského typu. Alberto Rabagliati sám nebyl přesvědčen, že je k účasti v takové soutěži předurčen, překvapivě ale zvítězil mezi 80.000 přihlášenými a odcestoval do Spojených států.

Fašistický režim respektoval Rabagliatiho oblibu u posluchačů a umožňoval mu, aby do svých projektů importoval i americké styly typu již zmíněného jazzu a swingu, které byly jinak v diktaturou izolované Itálii zapovězené. Kromě rozhlasových a gramofonových nahrávek se za války začal Alberto Rabagliati znovu prosazovat i jako herec. Do hlavních rolí jej dvakrát angažoval režisér C. L. Bragaglia (ŠKOLA OPATRNÝCH – La scuola dei timidi, 1941; ŽIVOT JE KRÁSNÝ – La vita è bella, 1943), po boku mu stály dobové krásky Carla del Poggio a María Mercader.

I po válce koncertoval, nahrával na desky a příležitostně znovu točil filmy, tentokrát ale již jen ve vedlejších rolích. Několikrát jej obsadili tvůrci dobrodružného žánru (RYTÍŘ BEZ ZÁKONA – Le avventure di Mandrin, 1952), vidět jsme jej mohli v amerických filmech realizovaných v západní Evropě. Jako majitel nočního klubu se objevil ve filmu BOSONOHÁ KOMTESA (The Barefoot Contessa, 1954), později hrál po boku Marlene Dietrich ve snímku PŘÍBĚH Z MONTE CARLA (Montecarlo, 1957). Tady jeho postava měla jméno Alberto, což bylo společné i pro několik jeho dalších vystoupení před kamerou.

Zhruba do poloviny padesátých let vystupoval Alberto Rabagliati na různých scénách jako zpěvák v muzikálech a hudebních komediích, na stříbrném plátně jej diváci mohli vidět naposledy v komedii DÁMY A PÁNOVÉ (Signore & signori, 1965), poté ještě příležitostně účinkoval v televizi.


26.6.1906
Milán, Itálie
7.3.1974
Řím, Lazio, Itálie
Alberto Rabagliati csfd

Dámy a pánovéNatale che quasi non fu, IlPanic ButtonJessicaIl raccomandato di ferroIl vedovoLa cento chilometriSusanna tutta pannaMonte CarloPo západu slunceBosonohá komtesaIl maestro di Don GiovanniScuola elementareRytíř bez zákonaNatale al campo 119Partenza ore 7In cerca di felicitàArcobalenoLa vita è bellaLascia cantare il cuoreLa scuola dei timidiAnděl ulice


Aktualizace osobnostního profilu Alberto Rabagliati: 16.11. 2023 08:02