Lidija Vertinskaja (1923 - 2013)


Had nebo pták, Čína nebo Francie? To jsou otázky, které si člověk může položit, když je řeč o Lidiji Vladimirovně Vertinské. Narodila se 14. dubna 1923. Zdroje se rozcházejí v určení místa narození, uváděna je Paříž a čínské město Harbin. Pro Paříž mluví skutečnost, že má francouzské občanství, pro Čínu zas to, že její otec, Vladimir Konstantinovič Cirgvava pracoval v administrativě Čínské východní železnice. V roce 1942, ve věku pouhých osmnácti let, se vdala za chansonniera a herce Alexandra Nikolajeviče Vertinského, který byl o 34 let starší než ona. Navzdory téměř dvougeneračnímu věkovému rozdílu bylo jejich šestnáct let trvající manželství šťastné. Již rok po svatbě odjeli manželé se starší dcerou Mariannou do Ruska. Brzy poté se páru narodila druhá dcera, Anastasia. Obě dvě později šly ve stopách umělecky založených rodičů a staly se herečkami.

Lidija ovdověla ve věku pouhých 34 let, po smrti svého manžela se již nikdy nevdala. Jak sama říká, z jejích dalších nápadníků se nikdo nemohl rovnat Alexandru Nikolajeviči.

Lidija zemřela kolem druhé hodiny odpoledne posledního dne roku 2013. Ve věku požehnaných devadesáti let podlehla dlouhé nemoci. Pohřbena byla 3. ledna 2014 na Novoděvičím hřbitově.


14.4.1923
Charbin, Čína
31.12.2013
Moskva, Rusko
Lidija Vertinskaja csfd

Království křivých zrcadelKijevljankaKocour v botáchDon QuijoteSadko


Aktualizace osobnostního profilu Lidija Vertinskaja: 3.11. 2023 21:59