Lucia Bosé (1931 - 2020)


Lucia Bosé je rodačka z italského Milána. Narodila se 28.1.1931 jako Lucia Borlani. Léta pracovala v pekárně ve svém rodném městě. Zlomem její kariéry se stává soutěž Miss Italia v roce 1947, kde Lucia Bosé zvítězila před dalšími budoucími herečkami (druhá byla Gianna Maria Canale, třetí skončila Gina Lollobrigida a čtvrtá Eleonora Rossi Drago).

Manželství a mateřské povinnosti na přelomu 50. a 60. let se stávají mezírkou v kariéře. Výrazněji se do světa filmu vrací Lucia koncem šedesátých let ve Felliniho filmu SATYRICON (1969). Roku 1977 byla oceněna za nejlepší ženský herecký výkon španělskou cenou TP de ORO za roli Garcíi v televizní sérii LA SEŇORA GARCÍA SE CONFIESA (1976-1977). V roce 2004 obdržela Hollywoodskou cenu Capri Legend Award (v tomto roce ji obdrželi také například Geraldine Chaplin či Val Kilmer). V další kariéře byla úspěšná jak v italských, tak ve španělských filmech.

Manželem Lucii byl známý toreador Luis Miguel Dominguín. Seznámili se když Lucia Bosé přiletěla do Madridu na natáčení filmu MUERTE DE UN CICLISTA (SMRT CYKLISTY) v roce 1954. Byli oddáni v Las Vegas 1.3.1955. Lucia později přiznala, že celý vztah byl hlavně o vášni a na počátku měli mezi sebou velkou jazykovou bariéru. Postupem času, když bariéra mizela, přibývalo manželských krizí. Zejména žárlivé scény Luise. Manželství vydrželo do roku 1967. Lucia se nikdy nestala obdivovatelkou býčích zápasů a celého zákulisí tohoto sportu. Lucia otěhotněla krátce po svatbě a 3.4.1956 se jim narodil v Panamě syn Miguel. Dnes je Miguel Bosé světoznámý španělský zpěvák. V roce 1957 se Lucii a Luisovi narodila dcera Lucía Bosé a v roce 1960 dcera Paola Dominguín. Luis Miguel Dominguín zemřel 8.5.1996. Lucia Bosé se stala jednou z mnoha obětí pandemie Covid19. Zemřela na zápal plic.


28.1.1931
Milano, Lombardy, Itálie
23.3.2020
Segovia, Castilla y León, Španělsko
Lucia Bosé csfd

One More TimeHarémCoraggio di Anna, IlLakomecVolevo i pantaloniMoon ChildBrumalKronika ohlášené smrtiČerná rouchaEhrengardJeremy (Concierto para dos)Mon enfant, ma mèreViolantaGarofano rossoLumièreLa messe doréePer le antiche scalePocit vinyLos viajes escolaresCeremonia sangrientaGli eroiVera, un cuento cruelArcanaColonna infame, LaJediná velká láskaNathalie GrangerOspite, L'EquinozioLa controfiguraQualcosa striscia nel buioCiao GulliverMetelloDel amor y otras soledadesJurtzenkaSatyrikonVe znamení štíraNo somos de piedraNocturno 29Orfeova závěťTo je úsvitKouzelné městečkoSmrt cyklistyZbloudilíAccadde al commissariatoSinfonia d'amoreTakový je životTraditaDáma bez kaméliíDěvčata ze Španělského náměstíEra lei che lo volevaOggi sposiŘím v 11 hodinLes deux véritésParigi è sempre ParigiÈ l'amore che mi rovinaKronika jedné láskyNení míru pod olivamiVysoká společnostLe GorilleVěznice parmská


Aktualizace osobnostního profilu Lucia Bosé: 4.11. 2023 12:08