Dana Smutná (1935 - 2023)


Dana Smutná zpočátku vyrůstala ve finančně zabezpečené rodině. Její otec zastával funkci protektorátního rady ministerstva kultury Emanuela Moravce, načež v poválečných letech doplatil, když byl odsouzen za kolaboraci s nacisty a poslán na práci do jáchymovských dolů. To jeho rodinu uvrhlo do veliké chudoby. Situace se ještě zhoršila, když otec vlivem radioaktivního záření v dolech zahynul. Osudy otce měly vliv na duševní zrání mladé Dany.

V roce 1963 se divákům představila coby generálova dcera v pohádce Zlaté kapradí. O tři roky později si zahrála v detektivce Slečny přijdou později režiséra Iva Tomana. Ve stejném roce účinkovala na televizních obrazovkách v seriálu Eliška a její rod. Dana také ztvárnila role ve slovenských filmech Pre mňa nehrá blues a Vrah zo záhrobia. Od roku 1966 se pokoušela herecky prosadit v zahraničí, avšak skončilo jen u historického filmu Liselotte von der Pfalz. V následující době pracovala ve Francii jako modelka na kosmetiku. Naposledy se ve filmu objevila ve studentském krátkometrážním snímku Kočka v dešti (1967).

V následující etapě života ukončila svoji hereckou kariéru, podruhé se provdala, tentokráte za psychiatra Dušana Šťastného a následně doprovázela svého manžela při jeho cestách po Africe a Číně. Po návratu těžce onemocněla a půl roku byla v bezvědomí. Nakonec ve Velké Británii roku 2001 zemřela.

Dana Smutná byla pro svou vnější podobu přezdívaná jako česká Sophia Loren. Charakteristickým hereckým prvkem pro ni bylo ztvárnění tajemně chladných, ale krásných brunetek. K čemuž měla blízko i z hlediska jejího osobního života.


8.9.1935
Praha, Československo
2.11.2023
Velká Británie
Dana Smutná csfd

Liselotte von der PfalzSlečny přijdou pozdějiVrah zo záhrobiaPre mňa nehrá bluesZlaté kapradíItalské capriccioZbabělecRomeo, Julie a tmaEliška a její rodKočka v dešti


Aktualizace osobnostního profilu Dana Smutná: 2.11. 2023 21:43