Blanche Sweet (1896 - 1986)


Sarah Blanche Sweet byla americkou herečkou němé éry, svou kariéru začala, když se teprve hollywoodský filmový průmysl rozvíjel.

Blanche proslula díky svým energickým a nezávislým rolím, což bylo v rozporu s Griffithovými představami ideální žensky křehké a zranitelné hrdinky. Jejím prvním opravdovým životním mezníkem ve filmu byl thriller z roku 1911 THE LONEDALE OPERATOR, a také první celovečerní snímek JUDITH OF BETHULIA (1913). V roce 1914 měla hrát v dalším počinu Griffitha THE BIRTH OF A NATION, ale roli nakonec dostala další „sokyně“ Lillian Gish, jež byla o tři roky starší než Blanche. Téhož roku opustila jak Griffitha tak Biograph Studios, její vize se neslučovaly s jejich, vyměnila je za spolupráci s Cecilem B. DeMillem a Paramount Pictures, které si mohli dovolit zaplatit vyšší rentu za stále nezávislejší Blanche. Až do dvacátých let 20. století se objevovala v předních rolích a zůstala vysoce populární obsazovanou herečkou, kterou kritici shledávali jako jednu z nejdůležitějších hereček celé němé éry. Tou dobou začala pracovat s Marshallem Neilanem a mezi nimi to začalo jiskřit, což veřejně vyústilo v aféru, která přivodila rozvod Neilana s Gertrude Bambrick, bývalou herečkou. Blanche si Neilana vzala roku 1922, avšak o sedm let později se manželství rozpadlo s Blancheiným vyjádřením, že Neilan je ‚neustálým cizoložníkem‘.

Ve dvacátých letech její kariéra prosperovala, zahrála si v první verzi adaptace ANNA CHRISTIE spisovatele Eugene O’Neilla, film je významný také tím, že se jedná o první zfilmované dílo tohoto dramatika. Úspěch přetrvával s dalšími filmy jako např. TESS OF THE D’URBERVILLES a THE SPORTING VENUS, oba režírovány Neilanem a z Blanche se zakrátko stala největší hvězda nově vytvořeného MGM studia. S odeznívajícími dvacátými léty začala Blancheina kariéra s příchodem mluveného filmu stagnovat. Natočila pouze tři mluvené filmy včetně kritiky vychvalovaného výkonu v SHOW GIRL IN HOLLYWOOD, poté se stáhla z hollywoodského dění a provdala se za herce Raymonda Hacketta (manželství vydrželo až do Hackettovy smrti v roce 1958). Po zbytek své kariéry se Blanche uchýlila do rádia a na Broadwayi vystupovala ve vedlejších rolích. Nakonec i tato působiště vzaly za své a ona přišla i o tuhle práci, nechala se proto zaměstnat do obchodního domu v Los Angeles. Na konci 60. let bylo její herectví vzkříšeno, kdy jí studenti aspirující na filmaře pozvali do Evropy, aby tak získala uznání za své dílo.

Blanche Sweet zemřela v New Yorku na mozkovou mrtvici ve věku 90 let.


18.6.1896
Chicago, Illinois, USA
6.9.1986
New York City, New York, USA
Blanche Sweet csfd

The Five PenniesShow Girl in HollywoodThe Silver HordeThe Woman RacketThe Woman in WhiteSingedBluebeard's Seven WivesDiplomacyThe Far CryThe Lady from HellGirl in the Web, TheHis Supreme MomentSporting Venus, TheThe New CommandmentWhy Women LoveTess of the D'UrbervillesThose Who DanceAnna ChristieDuše na prodejIn the Palace of the KingThe Meanest Man in the WorldQuincy Adams SawyerThat Girl MontanaFighting CressyHelp Wanted - MaleHer Unwilling HusbandSimple SoulsThe Deadlier SexA Woman of PleasureThe Hushed HourThe Unpardonable SinSilent Partner, TheThe Evil EyeThose Without SinTides of Barnegat, TheDupe, ThePublic OpinionThe BlacklistThe RagamuffinThe SowersThe StormUnprotectedSecret Sin, TheStolen GoodsThe CaptiveThe Case of BeckyThe ClueThe Secret OrchardWarrens of Virginia, TheHome, Sweet HomePrincezna z BetulieSvědomí zločinuThe EscapeThe OdalisqueBeyond All LawA Pueblo RomanceThe Many Loves of Dobie GillisThe Thin ManBefore the Nickelodeon: The Cinema of Edwin S. PorterHollywood


Aktualizace osobnostního profilu Blanche Sweet: 10.3. 2024 17:50