Milena Penovich 108 let


Italská herečka Milena Penovich byla krásná, byla provdaná za poměrně úspěšného režiséra, přesto se její kariéra omezila jen na krátkou dobu druhé světové války a natočila pouhých sedm filmů. Pocházela z Terstu, který v době jejího narození patřil k Rakousku-Uhersku, a jak jméno naznačuje, měla slovanské předky, což v této kosmopolitní oblasti nebylo ničím výjimečným.

Piero Ballerini podporoval Mussoliniho a u tohoto postoje setrval i v kritickém roce 1943, kdy fašistický režim v Itálii musel ustoupit Spojencům, tehdy se řada filmařů přesunula na sever země. Právě Ballerini byl jedním z prvních, kdo začal točit v improvizovaných podmínkách v Benátkách a znovu s manželkou Milenou Penovich natočil film ZÁZRAČNÝ ANDĚL (L’angelo del miracolo, 1944). Jejich poslední společný film PRAVDIVÝ PŘÍBĚH (Fatto di cronaca, 1945) se dostal do distribuce jen na omezeném prostoru, například do Říma se vůbec nedostal (připomeňme zde i fakt, že představitelé obou hlavních rolí Osvaldo Valenti a Luisa Ferida byli na konci války zastřeleni).

I když se Piero Ballerini značně zkompromitoval podporou fašistického režimu v době jeho kolapsu, po válce se ještě několikrát dostal k filmové režii, zatímco jeho manželka Milena Penovich svou hereckou kariéru nenávratně uzavřela již v roce 1945 a od té doby se nikdy před kamerou neobjevila.


11.7.1915
Terst, Rakousko-Uhersko
Milena Penovich csfd

Fatto di cronacaAngelo del miracolo, L'Fanciulla dell'altra riva, LaUltimo combattimento, L'Poplach v obchodním doměÈ sbarcato un marinaio


Aktualizace osobnostního profilu Milena Penovich: 27.3. 2024 21:00