Yannick Andréi (1927 - 1987)


Francouzský režisér Yannick Andréi pracoval hlavně pro televizi, ale i svým jediným celovečerním filmem dokázal zaujmout v mezinárodním měřítku. Pocházel z Bordeaux v jižní Francii, jeho vlastní jméno bylo Jean Andréi. U filmu se objevil počátkem padesátých let 20. století, kdy pro různé tvůrce zvučných jmen začal pracovat jako asistent režie. V této pozici jej několikrát ke spolupráci přizval například Jean-Pierre Melville (DVA MUŽI NA MANHATTANU – Deux hommes dans Manhattan, 1959), podílel se ale i na vzniku průměrných veseloher té doby.

Získané renomé za hranicemi Francie mu umožnilo realizovat v koprodukci s Německem seriál DOBRODRUŽSTVÍ KAPITÁNA LUCKNERA (Les aventures du capitaine Luckner, 1971) podle skutečných osudů německého námořního důstojníka z první světové války. Nečekaným odskokem z televizní tvorby bylo syrové kriminální drama natočené podle vlastního scénáře VÍC NEŽ POUHÝ STRACH (Au-delà de la peur, 1975). Pak se ale vrátil k práci v televizi, z jeho dalších historických seriálů připomeňme D’ARTAGNANOVY LÁSKY (D’Artagnan amoureux, 1977) nebo BÍLÝ, MODRÝ, ČERVENÝ (Blanc, bleu, rouge, 1981). Za televizní film PŘÍPAD CAILLAUX (L’affaire de Caillaux, 1985) obdržel v roce 1986 televizní cenu 7 d’Or.

Yannick Andréi zemřel 28. prosince 1987 ve věku šedesáti let. Jeho syn Frédéric Andréi (*1959) začínal jako herec, později se prosadil i jako režisér.


18.2.1927
Bordeaux, Francie
28.12.1987
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Yannick Andréi csfd

Clients, LesTailleur pour damesAffaire Caillaux, L'Emmenez-moi au théâtre: Croque-MonsieurLa double vie de Théophraste LonguetLa mort du pantinVíc než pouhý strachDonogooSamedi soirChambre des dames, LaBlanc, bleu, rougeLumière des justes, LaAllez la rafale!D'Artagnan amoureuxLa Juive du Château-TrompetteHiver d'un gentilhomme, L'Les aventures du capitaine LucknerPaní z MonsoreauService des affaires classées, LeMalican père et filsRytíř BouřkaAbonent na lince UInspektor LeclercD'hier et d'aujourd'huiLa nuit des 7 d'or


Aktualizace osobnostního profilu Yannick Andréi: 6.11. 2023 04:49