Robert Etcheverry (1937 - 2007)


Francouzský herec Robert Etcheverry hrál pouze v šesti filmech, řadu velkých rolí ale ztvárnil v televizi, jeho doménou však bylo především divadlo. Narodil se na pařížském předměstí Nanterre a pocházel z rodiny španělského původu, k cestě na jeviště, posléze i před kameru jej mimo jiné inspiroval jeho bratranec, herec Michel Etcheverry (1919-1999). Robert Etcheverry začal studovat herectví v proslulé škole René Simona, další vzdělání získal na pařížské konzervatoři, kterou dokončil v roce 1959.

Od konce padesátých let hrál v televizi, především v adaptacích literárních předloh a divadelních her, před filmovou kamerou debutoval ve francouzsko-německé koprodukci DCERA HORSKÉ BYSTŘINY (La fille du torrent, 1961), v níž byl synem italské hvězdy Alidy Valli. Ve filmu se pak neobjevil dvanáct let, mezitím se ale nadále prosazoval v televizi, jako zdatný šermíř a jezdec se prosadil v titulní roli seriálu RYTÍŘ BOUŘKA (Le chevalier Tempęte, 1965) zasazeném do válek v 17. století. Tato zkušenost mu pak přinášela i další nabídky k účinkování v historických inscenacích a seriálech, svého času se pyšnil i označením „nový Gérard Philipe“.

Hlavní roli hraběte de Lavalette hrál v jedné epizodě historického cyklu SLAVNÉ ÚTĚKY (Les évasions célèbres, 1972), v rámci televizních seriálů historického a dobrodružného žánru jej zviditelnily i další titulní role (ĎÁBEL GORRI – Gorri le diable, 1968; CIKÁN ARPÁD – Arpad le tzigane, 1973). Další hlavní roli tajemného Salvatora hrál v seriálu PAŘÍŽŠTÍ MOHYKÁNI (Les mohicans de Paris, 1973-1975) natočeném podle literární předlohy A. Dumase. Ke spolupráci s filmem se vracel jen výjimečně, připomeňme alespoň postavu plukovníka Dubourga v dobrodružném snímku LEGIE NA KOLWEZI (La légion saute sur Kolwezi, 1980) nebo vedlejší roli velitele Guillouxe v Schoendoerfferově válečném filmu ČEST KAPITÁNA (L’honneur d’un capitaine, 1982).

Mezitím se nadále věnoval hlavně divadlu, svůj hlas uplatnil také v nahrávacích studiích, na gramofonové desky namlouval verše, spolu s kolegy také mluvené verze divadelních her. Od velkých rolí v historických kostýmech mezitím přešel k menším výstupům v kriminálních seriálech, naposledy stál před kamerou v epizodě Poslední procházka v populárním seriálu KOMISAŘ MOULIN (Commissaire Moulin, 1989). V roce 1983 se po dvaceti letech rozvedl s manželkou Bérangère Vattier, později žil s Fanny Fontaine, s níž měl další dvě děti.


30.1.1937
Nanterre, Francie
21.11.2007
Paříž, Île de France, Francie
Robert Etcheverry csfd

Chateauroux districtIrène et FredS.A.S. à San SalvadorČest kapitánaLegie na KolweziLa Nuova coloniaArpad - Zwei Teufelskerle räumen aufLa RévélationPortrait : PouchkineLa Librairie du soleilLe GolemLe CidLes BostoniennesLa Fille du torrentLe Rouge et le noirMarie StuartLa ChaîneJulien Fontanes, magistratL'Aéropostale, courrier du cielLa Vie des autresFachodaKomisař MoulinArpad le tziganeLes Mohicans de ParisSlavné útěkyAgence IntérimGorri le DiableProvincesLes Dossiers de l'écranRytíř BouřkaInspektor LeclercCadet Rousselle


Aktualizace osobnostního profilu Robert Etcheverry: 17.3. 2024 10:46