Janine Crispin (1911 - 2001)


Půvabná francouzská herečka Janine Crispin do první ligy hvězd sice nepronikla, přesto ve třicátých letech 20. století odehrála řadu velkých filmových rolí, po nepříliš úspěšném pokusu prosadit se i v Hollywoodu se později objevovala hlavně v televizi. Pocházela z Paříže a její vlastní jméno bylo Jeannine Crépin, herectví studovala na pařížské konzervatoři. Ještě před dokončením studií vystupovala v divadle Comédie des Champs-Elysées pod režijním vedením slavného Louise Jouveta (se svým později slavným spolužákem J. P. Aumontem hrála ve hře Profesor angličtiny, 1930).

V roce 1937 se provdala, jejím manželem se stal novinář Georges Kessel. Ještě v roce 1939 točila Janine Crispin ve Švýcarsku, po začátku války a následné německé okupaci Francie ale nemohla v Evropě zůstat vzhledem k rusko-židovskému původu manžela. Odešli spolu do Spojených států, kde se Janine znovu setkala s J. P. Aumontem a byla svědkem na jeho svatbě s herečkou Marií Montez. V Hollywoodu natočila také tři filmy, až v posledním z nich, VĚRNÁ MILENKA (The Constant Nymp, 1943), dostala větší příležitost, byť jen ve formátu vedlejší role.

Po válce se ve vedlejších rolích objevila ve dvou francouzských filmech, k nimž napsal scénář její švagr Joseph Kessel (NEBESKÝ PRAPOR – Bataillon du ciel, 1947; AU GRAND BALCON, 1949). Na přelomu 40. a 50. let se mezitím věnovala hlavně divadlu, nějakou dobu strávila i na jevišti nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française, v roce 1951 v Théâtre de l’Humour hrála královnu Alžbětu v Schillerově dramatu Marie Stuartovna. Po několikaleté přestávce natočila svůj poslední film a sourozeneckou dvojici vytvořila s Danielle Darrieux v adaptaci literární předlohy MILENEC LADY CHATTERLEYOVÉ (L’amant de Lady Chatterley, 1955).

Počátkem šedesátých let se vrátila před kameru, ale již jen v televizi, hrála v řadě seriálů, často to bylo v historických kulisách. Úspěšný byl například seriál ZTRACENÉ ILUZE (Illusions perdues, 1966) natočený podle Balzacovy předlohy, později ji zviditelnil historický seriál PROKLETÍ KRÁLOVÉ (Les rois maudits, 1972), kde hrála postavu Éliabel de Cressay. Objevila se i v několika populárních detektivních seriálech, úplně naposledy stála před kamerou opět v historickém kostýmu a menší roli paní de Venel hrála v seriálu MAZARIN (1978). Mezitím ukončila i aktivity v divadle (Turgeněvův Měsíc na venkově v roce 1975).


25.6.1911
Paříž, Île de France, Francie
18.6.2001
Paříž, Île de France, Francie
Janine Crispin csfd

Portrait : PouchkineLes BostoniennesL’amant de Lady ChatterleyParisAu Grand BalconThe Constant NymphTonight We Raid CalaisMy Life with CarolineFarinet ou l'or dans la montagneLe Choc en retourLes RéprouvésNostalgieDeuxième bureauLe Secret de PolichinelleMoutonnetTaras BulbaBarioleLa Chanson de l'adieuDu haut en basLa FuséeLa Guerre des valsesMazarinRosenbergovi nesmějí zemřítLa Demoiselle d’AvignonLes BoussardelLes Rois mauditsVyšetřovaní komisaře MaigretaIllusions perduesPosledních pět minutLes Bleus de l'amour


Aktualizace osobnostního profilu Janine Crispin: 4.4. 2024 22:28