Michèle Nadal 95 let


Michèle Nadal patřila dlouhá léta k významným osobnostem v oblasti francouzského klasického baletu, dnes působí již pouze pedagogicky, v mládí odehrála i několik menších rolí ve filmu. Narodila se v Saigonu, který tehdy patřil do francouzské koloniální říše (dnešní Vietnam), po druhé světové válce žila již ve Francii. Tanci se věnovala od dětství, odbornou průpravu jí poskytli významný tanečník a choreograf Pierre Conté a baletka Nora Kiss.

Mezitím kromě tance hrála i divadlo, v Théâtre Marigny účinkovala v představení Návštěva staré dámy (1957), diváci ji mohli vidět také v oblíbených fraškách E. Labiche nebo G. Feydeaua. Z jejích dalších filmových rolí připomeňme trojí natáčení s Jeanem Gabinem, například jako novinářka se objevila v kriminálce KOMISAŘ MAIGRET KLADE PAST (Maigret tend un piège, 1958). Před filmovou kamerou stála naposledy v rámci dramatu NŮŽ V RÁNĚ (Le couteau dans la plaie, 1962), později se objevila ještě v jednom televizním seriálu.

Aktivní tanec začala Michèle Nadal opouštět v sedmdesátých letech, příležitostně ale vystupovala na jevišti ještě nedávno (naposledy v roce 2002). Doménou jejích aktivit se již v šedesátých letech stala pedagogická práce a jako choreografka dodnes patří ke stěžejním osobnostem v tomto oboru. Realizovala mimo jiné několik instruktážních filmů, od roku 1969 působila na Národní konzervatoři dramatických umění v Paříži, vede též kurzy a semináře pohybové výchovy.


18.8.1928
Saigon, Francouzská Indočína (dnes Vietnam)
Michèle Nadal csfd

Nůž v ráněBurziániLa Bonne TisaneLes MotardsMaigret klade pastMiss CatastropheElena a mužiMarie-Antoinette reine de FranceNapříč PařížíFrancouzský kankánMarguerite de la nuitNapoléonLa Belle OtéroLes Amoureux de Marianne


Aktualizace osobnostního profilu Michèle Nadal: 3.4. 2024 16:43