Christine Fabréga (1931 - 1988)


Christine Fabréga byla sice vystudovanou herečkou, ale až v šedesátých letech získala značnou popularitu jako moderátorka televizních soutěží, teprve potom začala hrát častěji ve filmu, objevila se i v několika zásadních titulech 60. a 70. let. Narodila se v Paříži a její vlastní jméno bylo Christiane Boutevilain. Jevištní průpravu získala v proslulé herecké škole René Simona a počátkem padesátých let začala hrát v divadle, před kamerou debutovala epizodní postavou manekýnky v komedii LE GANG DES PIANOS À BRETELLES (1953).

Za zmínku stojí i psychologické drama Maurice Pialata NEZESTÁRNEME SPOLU (Nous ne vieillirons pas ensemble, 1972), v němž byla matkou Marlene Jobert, více ji ale zviditelnila další slavná kriminálka DVA MUŽI VE MĚSTĚ (Deux hommes dans la ville, 1973); tady v roli Geneviève Cazeneuve vytvořila manželskou dvojici s Jeanem Gabinem. Mezitím se počátkem sedmdesátých let vrátila i k divadlu a hrála například v Théâtre du Palais Royal.

I když soutěž NEJDELŠÍ SLOVO skončila v roce 1970, Christine Fabréga brzy dostala další podobné nabídky a nakonec dvanáct let moderovala další úspěšný soutěžní pořad v televizi LES JEUX DE 20 HEURES (1976-1988). Její filmografie se mezitím rozrůstala o vedlejší role v průměrných komediích, byť ve spolupráci se známými režiséry jako byl Jean Girault (STĚNY MAJÍ UŠI – Les murs ont des oreilles, 1973) nebo oblíbenými herci typu Michela Galabru (JE TO MLADÉ A VÍ TO VŠECHNO – C’est jeune et ça sait tout, 1974).

Znovu pracovala také pro rozhlas, v osmdesátých letech se opět objevila i na divadelním jevišti, ale i přes stálé vystupování před televizní kamerou její věhlas začal ztrácet na lesku. Ve filmu se objevila naposledy v roce 1978, později hrála ještě v několika televizních hrách a seriálech. Zemřela v Paříži 11. června 1988 ve věku 57 let následkem rakoviny, pohřbena je na proslulém hřbitově Père Lachaise.


8.4.1931
Paříž, Île de France, Francie
11.6.1988
Paříž, Île de France, Francie
Christine Fabréga csfd

L'Exercice du pouvoirPourquoi ?Tamara ou Comment j'ai enterré ma vie de jeune filleC'est jeune et ça sait tout !Les Murs ont des oreillesDva muži ve městěNous ne vieillirons pas ensembleLe Point de BrugesLa Peau de TorpédoLes Risques du métierDruhý dechLe Gang des pianos à bretellesChâteauvallonL'académie des 9Les Amours des années grisesTop à...


Aktualizace osobnostního profilu Christine Fabréga: 24.3. 2024 21:57