Catherine Lachens (1945 - 2023)


V uměleckých aktivitách francouzské herečky Catherine Lachens převažovalo dříve divadlo, nyní sochařství, na svém kontě má ale i devadesát filmových a televizních rolí, díky sekundování velkým hvězdám se s ní mohli seznámit i čeští diváci. Pochází z Paříže a její profesní životopisy začínají kuriózní zmínkou o tom, že v polovině šedesátých let cestovala rok a půl stopem po Evropě. Herectví studovala nejprve soukromě v letech 1968-1971, nakonec nastoupila na pařížskou Národní konzervatoř, a i když byla nadějnou studentkou, školu nedokončila (zaujala například v Kafkově Zámku realizovaném v rámci konzervatoře).

Obecně se dá říci, že v sedmdesátých letech byla Catherine Lachens vytíženou filmovou herečkou, točila několikrát ročně a uznávaní režiséři jí svěřovali různorodé vedlejší role lehkomyslných prostitutek, podváděných manželek, vášnivých milenek i afektovaných bohatých žen. Mezitím od počátku 70. letech hrála i v divadle, příležitostně se objevovala také v televizi. Později se v menších rolích objevila ve filmech zasazených do nedávné historie (BANKÉŘKA – La banquière, 1980; KREV TĚCH DRUHÝCH – Le sang des autres, 1984).

Od počátku devadesátých let se ve filmech objevovala již jen výjimečně, častěji ji ale francouzští diváci mohli vídat v televizních seriálech. V pařížských divadlech i mimo hlavní město nadále účinkovala také v divadle, hrála osvědčenou klasiku (Molière, Racine), oblíbený komediální repertoár (Labiche, Feydeau) i modernu (Ionesco). I když se v posledních letech objevila například v několika krátkých filmech, žije spíše již v soukromí, věnuje se sochařství a své dílo prezentovala již na několika výstavách. Před filmovou kamerou stála po bezmála desetileté odmlce naposledy v roce 2013 (LES BEAUX JOURS, 2013), mimo všechny uvedené aktivity proslula také jako recitátorka a interpretka uměleckého přednesu slavných literárních děl.


2.9.1945
Boulogne-Billancourt, Paříž, Île de France, Francie
27.9.2023
Paříž, Île de France, Francie
Catherine Lachens csfd

Le Molière imaginaireLes Beaux JoursA vot' bon coeurConfession d'un dragueurLes BidochonManželství po francouzskuKrásný příběhLe Cri du cochonLe Sixième DoigtPersonne ne m'aimeRouge VeniseIn extremisLa DérapadeRosa poběhliceAldo et JuniorKrev těch druhýchSwannova láskaCena za nebezpečíFlics de chocL'amour fugitifÇa va pas être tristeOn s'en fout... nous on s'aimeQuatre acteurs à bout de souffleT'es folle ou quoi ?BankéřkaDeux lions au soleilGirlsL'Honorable sociétéDisciplína musí bejtDoktorHuba toho druhéhoJe te tiens, tu me tiens par la barbichetteLe DivorcementPolicajt nebo rošťákHombre objetoIls sont fous ces sorciersLa Jument vapeurUn professeur d'américainGangMonsieur papaViolette & FrançoisAttention les yeuxLa BulleMonsieur AlbertPozdrav tu paní!La BulleNenapravitelnýPovídka o policajtoviSukničkář ColinotWhat a Flash !Vénus & ApollonArzak RhapsodyJamais 2 sans toiLe Retour d'Arsène LupinNavarro


Aktualizace osobnostního profilu Catherine Lachens: 9.4. 2024 09:08