Ded Rysel (1903 - 1975)


Francouzský herec Ded Rysel byl kdysi hvězdou rozhlasového vysílání, prosadil se také jako kabaretní komik, k filmu se ale dostal až ve vyšším věku po válce, kdy odehrál několik hlavních rolí v úspěšných, dnes však již méně známých komediích. Pocházel z nevelkého města Bar-le-Duc z rodiny architekta, jeho vlastní jméno bylo André Grandvalet. Navštěvoval keramickou školu v Sèvres, tomuto oboru se ale nevěnoval a vystřídal několik zaměstnání, později se prosadil jako novinář a karikaturista.

Až počátkem padesátých let byl osloven filmaři a ve spolupráci s režisérem Jeanem Loubignacem natočil tři komedie s postavou Piédalu (PIÉDALU V PAŘÍŽI – Piédalu à Paris, 1951; PIÉDALU DĚLÁ ZÁZRAKY – Piédalu fait des miracles, 1952; POSLANEC PIÉDALU – Piédalu député, 1954), k nimž zároveň napsal scénář. Jestliže první ze jmenovaných filmů dosáhl v kinech solidního výsledku v podobě více než dvou a půl miliónu diváků, další dva již tak úspěšné nebyly. Úspěšný režisér André Berthomieu se pak rozhodl převést do filmové podoby rozhlasový seriál o Duratonových a tady opět Ded Rysel hrál stěžejní roli hlavy rodiny (DURATONOVI – Les Duraton, 1956).

André Berthomieu stál také za posledními Ryselovými filmy, které přišly do kin v letech 1956-1957, připomeňme alespoň opět dobově úspěšnou komedii PĚT MILIÓNŮ V HOTOVOSTI (Cinq millions comptant, 1957). Až do konce padesátých let účinkoval Rysel v rozhlase (seriál o Duratonových se vysílal od roku 1937 nejprve na stanici Radio Cité, později na rádiu Luxembourg), poté odešel do soukromí a překvapivě se na něj velmi brzy zapomnělo.

Ded Rysel zemřel v Paříži 19. září 1975 ve věku 72 let.


14.3.1903
Bar-le-Duc, Francie
19.9.1975
Paříž, Île de France, Francie
Ded Rysel csfd

Bonjour jeunesseCinq millions comptantLa Joyeuse PrisonLes DuratonPiédalu députéPiédalu fait des miraclesPiédalu à ParisLa Vie des artistes


Aktualizace osobnostního profilu Ded Rysel: 3.4. 2024 16:27