Colette Castel 86 let


Francouzská herečka Colette Castel se před kamerou objevovala již od počátku padesátých let 20. století, naši diváci se s ní mohli seznámit ale až mnohem později díky dvěma filmům o velkém blondýnovi s Pierrem Richardem. Colette Castel pochází z Paříže a díky účasti v konkurzu si poprvé zahrála již v patnácti letech v zapomenutém dramatu ROZKAZ (Mandat d’amener, 1953). Jejích půvabů si ale povšimli producenti a brzy rozšířila svou filmografii o další významné tituly jako Clairovy VELKÉ MANÉVRY (Les grandes manoeuvres, 1955) nebo Clouzotovo drama PRAVDA (La vérite, 1960), kde hrála mladou advokátku.

Za své dosavadní filmové role obdržela Colette Castel v roce 1964 prestižní cenu Prix Suzanne Bianchetti udělovanou mladým nadějným herečkám. Nutno ale dodat, že přes toto odborné uznání svých hereckých schopností se Colette Castel v následujících letech ve filmu objevovala jen výjimečně, znovu se mezinárodním měřítku připomněla až jako Paulette Lefebvre, milenka titulního hrdiny (Pierre Richard), v mimořádně úspěšné dvojici špionážních komedií VELKÝ BLONDÝN S ČERNOU BOTOU (Le grand blond avec une chaussure noire, 1972) a NÁVRAT VELKÉHO BLONDÝNA (Le retour du grand blond, 1974).

V sedmdesátých letech ještě poměrně často hrála v televizních seriálech, v divadle vystupovala naposledy v roce 1980, poslední podružné postavy před filmovou kamerou ztvárnila v dramatu ŽIVOT JDE DÁL (La vie continue, 1981) nebo v komedii TAKHLE TO DĚLÁME V MOSKVĚ (Twist again à Moscou, 1986), mezitím se přehrála i do úloh matek mladých hrdinů (KAŠLEM NA TO… MILUJEM SE – On s’en fout… nous on s’aime, 1982). Její zatím poslední vstup před kameru je spojen s televizním historickým filmem s českou účastí DREYFUSOVA AFÉRA (L’affaire Dreyfus, 1995), od té doby se Colette Castel zdržuje v soukromí. Jejím bývalým manželem je populární rozhlasový moderátor José Artur (*1927), jejich dcera Sophie Artur (*1959) je dnes vytíženou herečkou ve filmu, televizi i divadle.


29.6.1937
Paříž, Île de France, Francie
Colette Castel csfd

Takhle to děláme v MoskvěOn s'en fout... nous on s'aimeŽivot jde dálNávrat velkého blondýnaAmorose notti di Ali Baba, LeJe suis frigide... pourquoi?Insatisfaite, L'Velký blondýn s černou botouCo nutí krokodýly utíkat?L'etrangèreAimez-vous les femmes?Den a hodinaNous irons à DeauvilleAmours célèbresVšechno zlato světaPravdaFernand clochardO.S.S. 117 n'est pas mortVelké manévryLes impuresDreyfusova aféraVérificateur, LeMédecins de nuitNe le dites pas avec des rosesInspektor Leclerc


Aktualizace osobnostního profilu Colette Castel: 5.11. 2023 16:59