Pierre Dac (1893 - 1975)


Pierre Dac toho za svůj život stihl hodně, byl spisovatelem, hercem, účastníkem protifašistického odboje a dlouhodobě také významným představitelem židovské komunity ve Francii. Pocházel z města Châlons-sur-Marne na západě Francie, jeho otec byl drobným živnostníkem. Podnikání se zpočátku věnoval i Pierre Dac (vlastní jménem André Isaac), mezitím se zúčastnil první světové války, z níž si odnesl zranění levé ruky s doživotními následky.

Židovský původ jej na počátku německé okupace Francie donutil k emigraci, odchod do exilu mu ale zkomplikovalo dvojí zatčení při pokusu o přechod Pyrenejí, nakonec se přes Španělsko, Portugalsko a Alžír dostal do Londýna. Tady znovu pracoval v rozhlase a formou politické satiry bojoval proti kolaborantské vládě ve Francii. Po válce znovu působil v kabaretech, vystupoval ve slavné Olympii, na scénách ABC nebo Alhambry, příležitostně hrál i v divadle (Théâtre Montparnasse, Théâtre Edouard VII), ve spolupráci s Francisem Blanche psal opět aktivně pro rozhlas. Ze společných prací s Francisem Blanche dosáhl největší popularity tisícidílný rozhlasový seriál Podepsán Furax (1956-1960), který se později dočkal i filmové verze. Kromě toho nadále působil jako novinář a spisovatel zabývající se židovskou problematikou.

Jako herec se znovu objevoval také před filmovou kamerou, jednu z hlavních rolí vydavatele Bertyho hrál v dramatu z novinářského prostředí NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY (Dernière heure, édition spéciale, 1949), se svým dlouholetým spolupracovníkem Francisem Blanche hrál menší úlohu majitele restaurace v komedii PŘÍŽIVNÍCI (Les pique-assiettes, 1960). Zmínku si zaslouží i několikerá spolupráce s režisérem Robertem Dhérym (VÝHODNÁ KOUPĚ – La belle américaine, 1961; DO TOHO, DO TOHO – Allez France!, 1964), v další Dhéryho komedii TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ (Le petit baigneur, 1968) se objevil jako ministr po boku Louise de Funèse. Hrál také v několika televizních seriálech, jeho filmografii uzavírá postava revizního lékaře v thrilleru ĎÁBELSKÁ TROJICE (Le trio infernal, 1974).

Pierre Dac si svými aktivitami získal oblibu a popularitu u diváků a posluchačů, uznávali jej ale i umělci a politici, celý život si nicméně uchoval skromný životní styl a prosté vystupování. Závěrem dodejme, že za účast v obou světových válkách získal Válečný kříž, jeho celoživotní přínos byl nakonec oceněn i nejvyšším francouzským státním vyznamenáním, Řádem Čestné legie. Pierre Dac zemřel v Paříži 9. února 1975 ve věku 81 let, pohřben je na slavném pařížském hřbitově Père Lachaise.


15.8.1893
Châlons-sur-Marne, Francie
9.2.1975
Paříž, Île de France, Francie
Pierre Dac csfd

Par ici la monnaieĎábelská trojiceNe jouez pas avec les martiensDeux romains en GauleTonoucí se stébla chytáDo toho, do toho!Césarin joue les étroits mousquetairesLe gorille a mordu l'archevêqueSnobs !Výhodná koupěLes Pique-assietteLa Polka des menottesUne fille à croquerDernière heure, édition spécialeJuanitaDernière heurePolicheLes Deux Monsieur de MadameLe Bidon d'orAbonent na lince UDomino


Aktualizace osobnostního profilu Pierre Dac: 9.3. 2024 06:33