Marcel Cuvelier (1924 - 2015)


Francouzský herec Marcel Cuvelier se uplatňoval hlavně v divadle a televizi, i u nás jej ale můžeme znát z řady filmů, několikrát to bylo například po boku J. P. Belmonda. Cuvelier pochází z malého městečka Glageon na francouzsko-belgických hranicích a v uměleckých sférách se začal pohybovat koncem čtyřicátých let 20. století, souběžně začínal jako herec a režisér. Poprvé režíroval v roce 1950, krátce nato na jevišti Théâtre de Poche uvedl dnes již slavnou Ionescovu hru Plešatá zpěvačka.

V kontextu s bohatými Cuvelierovými aktivitami v divadle se jeho práce pro film jeví jako zanedbatelná, hrál jen ve 21 filmech, nutno ale dodat, že jako významný divadelní tvůrce si mohl dopřát možnost výběru a kýval na nabídky jen vesměs progresívních režisérů ve významných titulech. Jeho filmovým debutem byla menší úloha recepčního v motelu v dramatu VÝTAH NA POPRAVIŠTĚ (Ascenseur pour l’échafaud, 1958) režiséra Louise Malle. Ve spolupráci s dalšími významnými režiséry se filmovým divákům dvakrát představil jako policejní inspektor (PRÁSKAČ – Le doulos, 1962; VÁLKA SKONČILA – La guerre est finie, 1966). V Costa-Gavrasově politickém dramatu DOZNÁNÍ (L’aveu, 1969) ztvárnil českého komunistického funkcionáře Josefa Pavla.

Kromě divadla a filmu začal spolupracovat také s televizí, kde od počátku šedesátých let hrál v řadě seriálů, často to byly skutečné historické postavy. V dobrodružném seriálu LAGARDERE (1967) hrál španělského krále Filipa V., dobový kostým na sebe oblékl i v dalších seriálech (SCHULMEISTER, CÍSAŘSKÝ ŠPION – Schulmeister, l’espion de l’empereur, 1971) i televizních filmech, mimo jiné adaptacích literárních děl (PANÍ BOVARYOVÁ – Madame Bovary, 1974), později hrál i v kriminálních seriálech.

Přes četné vystupování v televizi a příležitostné filmování převažovalo v Cuvelierových aktivitách nadále divadlo, režíroval a hrál na různých pařížských scénách i na populárních divadelních festivalech, v 80. letech napsal i několik vlastních divadelních her. Z jeho dalších vstupů před filmovou kameru připomeňme dvojí spolupráci s J. P. Belmondem, po jehož boku hrál ministra (NÁSLEDNÍK – L’héritier, 1973) a opět policejního inspektora (STAVISKY, 1974). Větší hereckou příležitost dostal v málo známém historickém příběhu z Kanady v 19. století KAMOURASKA (1973).


14.5.1924
Glageon, Francie
6.1.2015
Marcel Cuvelier csfd

Aide-toi le ciel t'aidera72/50Tvoje ruce na mé půlceStradivariusIrène et FredLe Pont japonaisL'Oeil du maîtreLes AmbassadeursLa BrigadeEugène SueLa TrahisonStaviskyKamouraskaL'enlèvementNásledníkVipère au poingDoznáníL'Orgue fantastiqueLe Grand MeaulnesL'ÉcharpeRoger la HonteVálka skončilaBoj na ostrověLes Bonnes CausesPráskačPravdaV neděli se nepohřbíváLes AffreuxVýtah na popravištěP.J.EurocopsSérie noireDeux amies d'enfanceLes Amours des années grisesLa Vie des autresIl était un musicienBergeval père et filsBrigade des mineursLes HéritiersUn juge, un flicLe Pain noirLes Nouvelles Aventures de VidocqSchulmeister, espion de l'empereurLes Cent Livres des hommesLagardèreLe Tribunal de l'impossibleLes Dossiers de l'écranVyšetřovaní komisaře MaigretaLes Compagnons de JehuLe Bonheur conjugalLes Jeunes AnnéesBelmondo, l'incorrigibleLes Lieux d'une fugueChronique provincialeLa Nuit des Molières


Aktualizace osobnostního profilu Marcel Cuvelier: 19.4. 2024 19:23