Rosine Luguet (1921 - 1981)   † 59 let


Francouzská herečka Rosine Luguet měla cestu k filmu značně zjednodušenou tím, že byla dcerou populárního herce. Narodila se v Paříži, jejím otcem byl André Luguet (1892-1979), který v meziválečném období patřil k velmi oblíbeným představitelů mladých milovníků francouzských stříbrného plátna. Rosine se poprvé před kamerou objevila se svým otcem v dokumentu ze soukromí filmových hvězd v dokumentu ŽIVOT UMĚLCŮ (La vie des artistes, 1938). O rok později se Rosine stala již herečkou a po boku svého otce odehrála zatím bezejmennou roli ve filmu DĚVČATA VNESNÁZÍCH (Jeunes filles en détresse, 1939).

Teprve po válce začala Rosine Luguet hrát také divadlo, za zmínku stojí spolupráce se souborem Roberta Dhéryho (Potřeštěnci, 1949; Ach, ty krásné bakchantky, 1953), s nímž se pak objevila i před kamerou, například v komedii POPRASK V KABARETU (Ah! Les belles bacchantes!, 1954), která byla díky účasti Louise de Funèse vydána i u nás na DVD. Během padesátých let pak spolupracovala i s dalšími soubory a častěji hrála například v Théâtre des Célestins. Svou zkušenost s divadlem zúročila později i před televizní kamerou v adaptacích divadelních her. Ve filmu se objevovala již jen výjimečně, ze závěru její filmografie připomeňme Richardsonův film SLEČNA UČITELKA (Mademoiselle, 1966), kde odehrála vedlejší roli po boku Jeanne Moreau.

Koncem šedesátých let ukončila Rosine Luguet svou uměleckou dráhu v televizi i divadle, na jevišti stála naposledy v Molièrově Tartuffovi v Théâtre du Vieux-Colombier v roce 1969), od té doby žila v soukromí.

Rosine Luguet zemřela následkem dlouhé a nevyléčitelné nemoci 25. dubna 1981 ve věku 59 let.


19.5.1921
Paříž, Île de France, Francie
25.4.1981
Pontoise, Francie
Rosine Luguet csfd

Des garçons et des fillesSlečna učitelkaPoprask v kabaretuLe Père de MademoiselleBranquignolLa PatronnePastorální symfonieFalbalasDes jeunes filles dans la nuitMon amour est près de toiVingt-cinq ans de bonheurAnnette et la dame blondeLe BienfaiteurSigné illisiblePremier rendez-vousJeunes filles en détresseLes Compagnons de Baal


Aktualizace osobnostního profilu Rosine Luguet: 26.4. 2024 14:04