Sophie Grimaldi 87 let


Francouzská herečka Sophie Grimaldi byla vyhledávanou představitelkou dívčích rolí na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století, v několika filmech jsme ji mohli vidět i u nás, i když později se před kamerou objevovala již jen sporadicky. Pochází z Paříže a její vlastní jméno zní Colette Ebran, herectví studovala na pařížské konzervatoři, kterou dokončila v roce 1957. Ještě před absolutoriem přišla první nabídka od filmu a objevila se v komedii ŽENSKÝ KLUB (Club de femmes, 1956).

I když by se dalo říci, že Sophie Grimaldi byla jen jednou z mnoha krásek tehdejší francouzské kinematografie, díky mateřskému znaménku na bradě byla mezi ostatními snadno k rozpoznání. Ještě v první polovině šedesátých let však její filmová kariéra de facto skončila, narodily se jí tři děti a péče o ně vyřadila Sophii Grimaldi z hereckého provozu. Kromě synů Marca a Stéphana to byla dcera Caroline Grimm, která se později prosadila jako herečka a zpěvačka. Před kameru se Sophie Grimaldi začala vracet koncem šedesátých let, častěji to bylo v televizi, zatímco o její mizivé participaci ve filmu vypovídají popisy rolí jako „žena ve vlaku“ (VELKÝ ŠÉF – Le cerveau, 1969).

Mihla se také v kriminálce VÍC NEŽ POUHÝ STRACH (Au-dela de la peur, 1975), jednu z hlavních rolí sobecké matky titulní hrdinky hrála v u nás neznámém filmu Clauda Autant-Lary GLORIA (1977). Postavu matky jedné z hlavních hrdinek (Sophie Marceau) hrála později také v Corneauově dramatu PEVNOST SAGANNE (Fort Saganne, 1984). Z jejích dalších (a častějších) výstupů v televizi připomeňme jednu epizodu ze známého seriálu POMNĚNKOVÁ MARIE (Marie Pervenche, 1990). Zatím naposledy se Sophie Grimaldi objevila jako paní Langevinová, jedna ze zákaznic, ve filmu VENUŠE, SALÓN KRÁSY (Vénus beauté institut, 1999).


14.6.1936
Paříž, Île de France, Francie
Sophie Grimaldi csfd

Venuše, salon krásyScout toujours...Pevnost SagannePromarněné šanceT'inquiète pas, ça se soigneGloriaVíc než pouhý strach...la main à couperVelký šéfBébert et l'omnibusCadavres en vacancesChair de pouleDragées au poivreDámy mají přednostMeč a váhyKapitán FracasseLes GodelureauxVšechno zlato světaLe Dialogue des CarmélitesLe GigoloBratranciGuinguetteEt ta soeurKristýnaEscapadeClub de femmesEspionne et tais-toiLe Tiroir secretPomněnková MarieLes Chemins de pierreLe Trésor des HollandaisUn jour, un destin


Aktualizace osobnostního profilu Sophie Grimaldi: 14.3. 2024 13:59