Colette Deréal (1927 - 1988)   † 60 let


Colette Deréal se již v dětství chtěla stát zpěvačkou, nakonec se jí i stala, v mezičase byla ale také filmovou a divadelní herečkou. Narodila se v Saint-Cyr-l’École poblíž Versailles, její vlastní jméno bylo Colette de Glarélial. Krátce po jejím narození rodina přesídlila do Marseille, zásadní léta dospívání pak Colette strávila v Juan-les-Pins na Azurovém pobřeží a na toto městečko do smrti ráda vzpomínala.

Colette Deréal dostala příležitost pracovat i pro hollywoodskou produkci, hrála například ve válečném filmu LITTLE BOY LOST (1953), v roli sekretářky hlavního hrdiny (Gene Kelly) se pak objevila i v komedii THE HAPPY ROAD (1957), hrála také v jednom americkém seriálu. Nabídku na sedmiletou smlouvu z Ameriky ale odmítla, protože milovanou Francii nechtěla opustit. Mezitím se na domácí půdě konečně dostala k vysněné profesi zpěvačky a v 50. a 60. letech zpívala v kabaretech i velkých divadlech, účinkovala v populárním kabaretu Bobino, v letech 1961-1965 se dostala i na jeviště slavné pařížské Olympie.

V roce 1961 reprezentovala Colette Deréal Francii na pěvecké soutěži Eurovize, kromě zpěvu nadále hrála ve filmu, své aktivity rozšířila také o divadlo a televizi, objevila se například v pěti epizodách oblíbeného detektivního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les dernieres cinq minutes, 1958-1959). Její filmografie se uzavřela vedlejší rolí majitelky restaurace Rolande v kriminálce VE ZNAMENÍ BÝKA (Sous le signe du taureau, 1969), o pár let později se ale ještě objevila v jednom televizním seriálu.

Později se Colette Deréal usadila v Monaku, kde se uplatnila mimo jiné jako novinářka, v soukromí se věnovala malování, na veřejnost ale pronikly její aktivty v oblasti ochrany zvířat. V médiích se často objevovala po boku své blízké přítelkyně, monacké kněžny Grace. Jako zpěvačka vystupovala již jen výjimečně, naposledy zpívala na vyzvání svých přátel v roce 1985 v Cagnes-sur-Mer v jižní Francii.


22.9.1927
Saint-Cyr, Francie
12.4.1988
Monaco, Monako
Colette Deréal csfd

Ve znamení býkaAu théâtre ce soirLa Belle et le tziganeLes MotardsPolice judiciaireAh, quelle équipe !La Route joyeuseTrois de la marineTrois de la canebièreVotre dévoué BlakeCet homme est dangereuxLittle Boy LostCet âge est sans pitiéSergil chez les fillesLe BagnardMusique en têteAu royaume des cieuxPosledních pět minutFrench CanCanEntrez sans frapperLa Grande Farandole


Aktualizace osobnostního profilu Colette Deréal: 26.4. 2024 12:56