Colette Ripert (1930 - 1999)


Dnes málo známá francouzská herečka Colette Ripert se před kamerou začala objevovat již v patnácti letech, a i když krátce po druhé světové válce hrála v řadě filmů různých žánrů, její kariéra nakonec nebyla nijak oslnivá. Pocházela z malého městečka Pernes-les-Fontaines na jihu Francie, před filmové kamery ji poprvé postavil komerčně úspěšný režisér Gilles Grangier, který ji poskytl prostor ve vedlejších rolích v komediích 30 A 40 (Trente et quarante, 1945) a KONDIČNÍ JÍZDA (Leçon de conduite, 1945), objevila se také v mysteriózním snímku SYLVIE A FANTOM (Sylvie et le fantôme, 1946) režiséra Clauda Autant-Lary.

K větším úspěchům Colette Ripert nutno připočíst komedii KRÁL KAMELOTŮ (Le roi des camelots, 1951), kterou ve francouzských kinech viděly více než čtyři milióny diváků (tady vytvořila ústřední pár s Robertem Lamoureuxem). Na přelomu 50. a 60. let Colette Ripert s filmem de facto skoncovala, až po delší přestávce se objevila v menší roli zákaznice v komedii PŘÍPADNÝ SŇATEK MOŽNÝ (Cours après moi que je t’attrape, 1976), její filmografii uzavírá titul TAKHLE TO DĚLÁME V MOSKVĚ (Twist again à Moscou, 1986), mezitím se ale v hojné míře začala uplatňovat v televizi. Hrála v několika seriálech, větší příležitosti jí přinesly i televizní adaptace divadelních her, jako markýzu de Pompadour ji diváci mohli vidět v televizní inscenaci FIGARO SEM, FIGARO TAM (Figaro-ci, Figaro-là, 1972), hrála také v adaptaci známé divadelní hry NÁVŠTĚVA STARÉ DÁMY (La visite de la vieille dame, 1971).

Colette Ripert zemřela v Paříži 15. května 1999 ve věku 69 let.


17.6.1930
Pernes-les-Fontaines, Francie
15.5.1999
Paříž, Île de France, Francie
Colette Ripert csfd

Takhle to děláme v MoskvěPřípadný sňatek možnýFigaro-ci, Figaro-làLa Morale de l'histoireHan matado a un cadáverBrigade des moeursArènes joyeusesTrois de la canebièrePas de pitié pour les cavesÀ toi de jouer... Callaghan!!!Faites-moi confianceJ'avais sept fillesLe chasseur de chez Maxim'sAllô... je t'aimeLes surprises d'une nuit de nocesQuatre sergents du Fort Carré, LesRadovánkyPeau d'un homme, LaRoi des camelots, LeLa Dame de chez MaximPostarej se o AmálkuVěčný konfliktJeux sont faits, LesEnnemi sans visage, L'Leçon de conduitePloum ploum tra la laSylvie a fantomTant que je vivraiTrente et quaranteSusiRue barréeTribunal de l'impossible, Le


Aktualizace osobnostního profilu Colette Ripert: 7.11. 2023 00:31