Janine Darcey (1917 - 1993)


Ještě před druhou světovou válkou měla zamířeno k hvězdné slávě, pak se ale francouzská herečka Janine Darcey musela stejně jako řada jejích vrstevnic smířit s úpadkem kariéry a filmovými postavami ve formátu vedlejších rolí, v různých podobách do její profesní dráhy zasahoval i soukromý život. Narodila se na pařížském předměstí Asnières-sur-Seine a její vlastní jméno bylo Janine Renée Casaubon, jejím otcem byl průmyslník Eugène Casaubon. Janine studovala v Anglii, po návratu do Francie nastoupila na konzervatoř. Jestliže svým rozhodnutím stát se herečkou rodiče nijak nenadchla, alespoň svým prvním sňatkem zamířila do společensky „vhodných“ kruhů a v roce 1937 se provdala za Pierra Torre z bohaté průmyslnické rodiny.

Krátce před vypuknutím války byla k natáčení přizvána do Londýna, kde natočila dva filmy, hlavní ženskou roli hrála například v Asquithově komedii FRANCOUZSKY SNADNO A RYCHLE (French Without Tears, 1940). V roce 1941 se rozvedla s Pierrem Torre, sama ale dlouho nezůstala, při natáčení filmu MLÁDÍ NA ROZCESTÍ (Le carrefour des enfants perdus, 1944) se seznámila s hercem Serge Reggianim (1922-2004), který se v roce 1945 stal jejím manželem. Ve filmu MLÁDÍ NA ROZCESTÍ jako jediná zastupovala ženské pohlaví a hrála zde sociální pracovnici Andrée. V této době také výjimečně hrála i v divadle a vystupovala například v Théâtre de la Michodiere.

Po válce měla hrát velkou roli v životopisném filmu FRANÇOIS VILLON (1945), kvůli těhotenství se ale nabídky vzdala. V témže roce narozený syn Stéphane Reggiani (1945-1980) se později prosadil jako zpěvák a hudební skladatel, později narozená dcera Carine Reggiani (*1951) byla též herečkou. Péče o rodinu ji na několik let vyřadila z provozu, znovu se před kamerou začala objevovat až koncem 40. let, nijak překvapivě se ve filmech setkávala se svým manželem, například v detektivce ZÁHADA ŽLUTÉHO POKOJE (Le mystère de la chambre jaune, 1949), oba hráli (i když každý v jiné epizodě) v povídkovém projektu NÁVRAT DO ŽIVOTA (Retour à la vie, 1949).

S Reggianim se Janine Darcey rozvedla v roce 1955, o dva roky později se jejím třetím manželem stal Michel Jacovleff, který se sice vydával za spisovatele, spíše byl ale dobrodruhem a podvodníkem a i díky němu se znovu do útlumu dostala hereččina filmová kariéra. Hrála ve filmu RVAČKA MEZI MUŽI (Du rififi chez les hommes, 1954), později se jako majitelka hotelu objevila ve zdařilé kriminálce SVĚDEK VE MĚSTĚ (Un témoin dans la ville, 1959). Nutno dodat, že manželství s neseriózním Jacovleffem poškodilo její kredit, takže k dalšímu natáčení byla zvána již jen výjimečně, jako starostovu ženu ji diváci mohli vidět po delší přestávce v Cayattově dramatu RIZIKO POVOLÁNÍ (Les risques du métier, 1967).


14.6.1917
Asnières-sur-Seine, Francie
1.10.1993
Fontenay-les-Briis, Francie
Janine Darcey csfd

Délit mineurBáječné časyLáska s rybouUn homme et deux femmesMoitié-moitiéJak zabít knězeDovolená snůRozmarLa PoubeHorká hlavaL'AdolescenteÚtěkPřízrak svobodyLes Risques du métierMadame Sans GêneMeč a váhyUn témoin dans la villeRvačka mezi mužiLes Compagnes de la nuitLes Enfants de l’amourLe Mystère de la chambre jauneRetour à la vieLe Dessous des cartesMládí na rozcestíL'Auberge de l'abimeLa Bonne étoileSix petites filles en blancCap au largeLes Petits riensOld Bill and SonParade en 7 nuitsCavalcade d'amourLa Nuit merveilleuseSixième étageTobie est un angeEntente cordialeBrána k uměníJe chanteL'AssautLa Plus belle fille du mondeLe Drame de ShanghaïLe Petit choseOrageDouble crime sur la ligne MaginotFranco de portLa LoupioteSoeurs d'armesTrois artilleurs au pensionnatYoshiwaraLa Tendre ennemieMrněA Tale of Two CitiesDemain l'amourLes Amours des années 50Mistral's DaughterLes Amours des années grisesJulien Fontanes, magistratFrançois GaillardVyšetřovaní komisaře Maigreta


Aktualizace osobnostního profilu Janine Darcey: 25.3. 2024 05:39