Denis Manuel (1931 - 1993)


Francouzský herec Denis Manuel se již v mládí zařadil mezi významné osobnosti divadla, před kamerou své umění později prezentoval hlavně v televizi, ale i u nás jsme jej mohli vidět v několika vedlejších filmových rolích. Narodil se v Paříži a jeho vlastní jméno bylo Jacques-Élie Manuel. Divadlo hrál od konce čtyřicátých let 20. století a brzy se prosadil jako výrazný interpret náročných úloh z pera E. Ionesca nebo A. Camuse. Koncem padesátých let se stal vytíženým divadelním hercem v pařížských divadlech Studio des Champs Elysées nebo Théâtre de Vieux Colombier, vystupoval také na letních divadelních festivalech.

Kromě divadla stále hrál často v televizi, postavu revolučního předáka Louise Saint-Justa si zopakoval v televizním filmu DANTONOVA SMRT (La mort de Danton, 1970), mezitím hrál sluhu Mordaunta v seriálu D’ARTAGNAN (1969), u nás jsme jej mohli vidět jako krále Jindřicha II. v dalším historickém seriálu PANÍ Z MONSOREAU (La dame de Monsoreau, 1971). Televize mu později poskytla velkou příležitost v titulní roli krále Ludvíka XI. V historických filmech LOUIS XI OU LA NAISSANCE D’UN ROI (1978) a LOUIS XI OU LE POUVOIR CENTRAL (1979). Titulní roli mladého Voltaira ztvárnil v seriálu VOLTAIRE (Ce diable d’homme, 1978). Z jeho divadelních rolí připomeňme titulní roli v úspěšné inscenaci Rostandova Cyrana z Bergeracu v pařížském divadle Théâtre Mogador (1983).

U nás jsme Denise Manuela mohli vidět jako inspektora Darrose po boku Alaina Delona ve filmu POVÍDKA O POLICAJTOVI (Flic Story, 1975), v u nás málo známé adaptaci literární předlohy Oscara Wilda OBRAZ DORIANA GRAYE (Le portrait de Dorian Gray, 1977) hrál velkou roli malíře Basila Hallwarda. Poté hrál menší role v průměrných komediích po boku Michela Galabru, znovu také účinkoval v televizi, před filmovou kamerou se objevil naposledy v roli významného politika Paula Reynauda v životopisném snímku PÉTAIN (1993). Svou dráhu divadelního herce v této době završil účinkováním ve Štrasburku.

Denis Manuel zemřel v Paříži 9. října 1993 ve věku 62 let.


15.7.1931
Paříž, Île de France, Francie
9.10.1993
Paříž, Île de France, Francie
Denis Manuel csfd

PétainUne fille d'ÈveAliceGrand GuignolMiláčekT'es heureuse? Moi, toujours...Honorable société, L'Louis XI ou Le pouvoir centralVille des silences, LaLa Vierge folleLouis XI ou La naissance d'un roiPortrait de Dorian Gray, LeMezičasMonsieur BalbossPovídka o policajtoviMužiAtentát v PařížiLe moineTalleyrand ou Le sphinx incomprisTragédie de Vérone, LaMort de Danton, LaMléčná dráhaVerraten und verkauftKoenigsmarkDruhý dechDeux orphelines, LesCaméra explore le temps: La terreur et la vertu: Robespierre, LaLe massacre des innocentsPuissance 4Chevalier de Pardaillan, LeRace for the BombAmours des années grises, LesLes chevaux du soleilMédecins de nuitVoltaireLes faucheurs de margueritesMessieurs les jurésPain noir, LeMoliéreThibault, LesPaní z MonsoreauD'ArtagnanJacquou le croquantLes dossiers de l'écranMalican père et filsVyšetřovaní komisaře MaigretaIllusions perduesEn votre âme et conscienceSur les traces de BalintJeu de vilainsUn certain regard


Aktualizace osobnostního profilu Denis Manuel: 4.11. 2023 03:21