Jan Fischer 73 let


Český statistik, ekonom a politik Ing. Jan Fischer, CSc. se narodil 2. ledna 1951 v Praze.

Po Vysoké škole ekonomické pracoval na Federálním statistickém úřadě, kde kvůli služebnímu postupu roku 1980 vstoupil do Komunistické strany Československa. V 90. letech byl místopředsedou a od dubna 2003 předsedou Českého statistického úřadu. Od března 2002 byl vedoucím výzkumných pracovišť na Fakultě informatiky a statistiky VŠE. Jako premiér do konce českého předsednictví EU v červenci 2009 také předsedal Radě Evropské unie. Od září 2010 do léta 2012 působil jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně. Jan Fischer byl členem mj. České statistické společnosti, Mezinárodního statistického institutu (ISI), vědecké rady a správní rady VŠE a vědecké rady Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Byl také kandidátem na prezidenta, avšak v prvním kole skončil na třetím nepostupovém místě.

Roku 1975 se Fischer oženil s Ivanou Janeckou, která pracovala jako dětská sestra, se kterou má syna Jakuba, který je docentem ekonomické statistiky a prorektorem VŠE a dceru Kateřinu. Roku 1987 se Fischer rozvedl a rok nato se vzali s rozvedenou Danielou Ulrichovou, která původně pracovala jako jeho asistentka. Mají syna Jana. Fischer se označuje za věřícího s tím, že jej oslovil judaismus. Jan Fischer mluví anglicky, rusky, německy a francouzsky.


2.1.1951
Praha, Československo
Jan Fischer csfd

Cesta na HradDobrý večer, Česko!Volejte prezidentoviShow Jana KrauseOtázky Václava MoravceUvolněte se, prosímKrásný ztrátyExpremiéřiHledá se prezidentČeský mír


Aktualizace osobnostního profilu Jan Fischer: 26.12. 2023 16:13