François Leccia (1948 - 2009)


Francouzský herec François Leccia se prosadil hlavně v dabingu, v mládí byl ale také vytíženým filmovým hercem. Pocházel z Paříže a již od dětství účinkoval v divadle, poprvé stál na jevišti v roce 1960 v Théâtre de Vieux-Colombier, z jeho dalších výstupů na divadelních prknech připomeňme Brechtovu hru Život Galileiho (Théâtre National Populaire, 1963). Z divadla před kameru přivedl Lecciu režisér Jean Delannoy s filmem NEZVYKLÁ PŘÁTELSTVÍ (Les amitiés particulières, 1965), v němž mu svěřil dějově důležitou roli studenta Luciena. Ve své době byl tento příběh o homosexuálních vztazích mezi studenty katolické školy zasazený do dvacátých let 20. století přijímán značně kontroverzně, v roce 1965 nicméně reprezentoval Francii na festivalu v Benátkách. Pro zajímavost dodejme, že nevšední téma oslovilo hlavně diváky v Paříži, obrovský rozdíl mezi návštěvnovstí v kinech v Paříži a mimo ni je v tomto konkrétním případě skutečně pozoruhodný.

V sedmdesátých letech hrál François Leccia hlavně v televizi, z jeho dalších nepříliš četných participací ve filmu uveďme Calefovo drama ŽENSKÉ, ŽENSKÉ (Féminin-féminin, 1973), v němž hrál s Pierrem Bricem a Marií-France Pisier, v menší roli převaděče se pak objevil ve válečném filmu PLESOVÉ HOUSLE (Les violons du bal, 1974). To bylo také jeho poslední vystoupení ve filmu, od té doby účinkoval výhradně v televizi, vedlejší role hrál v řadě seriálů. Příležitostně se vracel i k divadlu (Théâtre de la Michodière, 1972, Théâtre des Variétés, 1975), jeho uměleckým aktivitám ale začal dominovat dabing. V sedmdesátých letech několikrát namluvil Johna Travoltu (HOREČKA SOBOTNÍ NOCI) nebo Harrisona Forda (ODDÍL 10 Z NAVARONE).

Před televizní kamerou stál Leccia naposledy v roce 1984 v seriálu RUE CARNOT (1984), objevil se i v jedné epizodě seriálu VYŠETŘOVÁNÍ KOMISAŘE MAIGRETA (Les enquêtes du commissaire Maigret, 1984), nadále se uplatňoval hlavně v dabingu, jeho hlasem k francouzským divákům promlouvali například Michael Keaton nebo Jean-Claude Van Damme, mnohem častěji účinkoval v animovaných filmech a seriálech.

François Leccia zemřel v Paříži 12.července 2009 ve věku šedesáti let. Ještě než zpráva o jeho skonu pronikla na veřejnost, shodou okolností tentýž den francouzská televizní stanice TF1 uvedla jeho nejslavnější film SENZAČNÍ PRÁZDNINY.


22.10.1948
Paříž, Île de France, Francie
12.7.2009
Paříž, Île de France, Francie
François Leccia csfd

Les Violons du balFéminin-fémininL'Oiseau rareTrestL'Âne de ZigliaraQuatre hommes aux poings nusUne fille nommée AmourDes garçons et des fillesSenzační prázdninyDis-moi qui tuerLes Amitiés particulièresIvanhoë - Chevalier du roiL'Homme de SuezOpération O.P.E.N.Rue CarnotOn sort ce soirBuď zdráv, šampióneJulien Fontanes, magistratMuži na křídlechBonsoir chefRecherche dans l'intérêt des famillesLe Coeur au ventreLes Diables au villageVyšetřovaní komisaře MaigretaPosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu François Leccia: 6.4. 2024 13:51