William H. Daniels (1901 - 1970)


Americký kameraman William H. Daniels se narodil 1. prosince roku 1901 v Clevelandu. Práci s kamerou okusil už v patnácti letech, kdy si jako asistent přivydělával 12 dolarů týdně, a nabíral své první pracovní zkušenosti, přičemž do té doby neměl o manipulaci s kamerou ani ponětí.

Dalším z umělců s kterými tvořil četnou spolupráci byl Anthony Mann. Režisér slavných westernů a dobrodružných snímků. Např. Winchester '73, Vzdálená země, či životopisný Příběh Glenna Millera. Při prací na filmu Some Came Running si ho tak oblíbil Frank Sinatra, že trval na dalších devíti společných filmech. Kočka na rozpálené plechové střeše mu vynesla další nominaci a scénář spolu se strhujícími hereckými výkony se postaral o celkovou nesmrtelnost snímku. Přispěl také k podobě širokoúhlého projektu Jak byl dobyt Západ, na kterém pracovalo hned několik významných kameramanů.

Byl členem americké asociace kameramanů a v letech 1961-1963 dokonce jejím prezidentem. Zemřel 14. června 1970 a v historii Hollywoodské kinematografie po sobě zanechal výraznou stopu.


1.12.1901
Cleveland, Ohio, USA
14.6.1970
Los Angeles, California, USA
William H. Daniels csfd

MoveSestřičkaThe Maltese BippyThe Impossible YearsNáš muž Flint 2: Flint opět v akciÚdolí panenekÚtok na Queen MaryManželství na druhý pokusVon Ryanův ExpresRobin a 7 maskovanýchDokonjo monogotari - zeni no odoriPojď si zařáditThe PrizeJak byl dobyt ZápadJumbo Billyho RoseItalské prázdninyAll the Fine Young CannibalsDannyho jedenáctkaKankánA Stranger in My ArmsDíra v hlavěHrstka statečnýchKočka na rozpálené plechové střešeSome Came RunningVoice in the MirrorInterludeIstanbulMy Man GodfreyNoční přepadeníThe Unguarded MomentVšechny čluny na voduFoxfirePříběh Bennyho GoodmanaSix Bridges to CrossStrategic Air CommandThe Girl RushThe ShrikePříběh Glenna MilleraVzdálená zeměForbiddenNever Wave at a WACThunder BayWar ArrowGlory AlleyPat a MikePlymouth AdventureWhen in RomeBright VictoryThe Lady Pays OffThunder on the HillDeportedHarveyThree Came HomeWinchester '73Woman in HidingAbandonedIllegal EntryThe Gal Who Took the WestThe Life of RileyFamily Honeymoon


Aktualizace osobnostního profilu William H. Daniels: 26.3. 2024 00:22