Lisa Cholodenko 59 let


Lisina láska k filmu vzplanula během práce asistentky střihu na snímcích Johna Singletona: na Oscara nominovaný Chlapci ze sousedství a Svatba nebo pohřeb, který má na kontě nominaci na Zlatý glóbus. Práce na těchto projektech ji nadchla natolik, že právě tam začala probíhat hladká a přirozená proměna v to, co je dnes sebejistou filmovou kariérou. Poté, co pracovala jako střihačka v řadě filmů se Lisa v osmadvaceti letech rozhodla, že chce studovat filmovou školu. Za krátký čas už chodila na Akademii umění ve státe Kolumbia, kde získala titul M.F.A. ve scénáristice a režii. Pod ochranou svého rádce, Miloše Formana, napsala a režírovala několik výborně hodnocených krátkých filmů včetně snímku Suvenýr (1994), který se promítal na více než 25 mezinárodních filmových festivalech. Další snímek A Dinner Party (1997) vysílala britská, francouzská a švýcarská televize a byl oceněn Channel 4 TX cenou Britského filmového institutu.

Když odpočívala během práce na střihu Vrcholné umění, poslouchala hodně hudby. Jednou ráno jí střihač Amy Duddleston přinesl nahrávku Joni Mitchell “Ladies of Canyon”. Lisa ihned dostala nápad – Joni Mitchell se stala katalizátorem Lisina druhého celovečerního filmu Laurel Canyon, který přenáší publikum do srdce Hollywood Hills, domova mnohých hudebníků, herců a dalších bohémů. Film se soustředí na upjatý mladý pár přivábený do epicentra rock’n’rollu bohémským životem. Laurel Canyon měl premiéru v rámci nezávislé sekce v Cannes v roce 2002, kromě toho získal cenu Dorothy Arzner, ředitelky View film festival a v roce 2004 byl nominován na dvě nezávislé ceny Spirit Award.

Podle vzoru Laurel Canyon si Lisa nadále pečlivě vybírá projekty, které bojují s konvencemi a soustředí se na výstřední krásu lidského ducha.


5.6.1964
Los Angeles, California, USA
Lisa Cholodenko csfd

Toni ErdmannDěcka jsou v pohoděDlouhá cesta zpátkyLaurel CanyonVrcholné uměníThe Girl from PlainvilleNeuvěřitelnáTady a teďFackaOlive KitteridgeováHung - Na velikosti záležíLáska je LáskaOdpočívej v pokojiZločin v ulicíchDinner PartyAlexandr a jeho opravdu hodně špatný a příšerně blbý denPříběhy za kamerouHalIn the Company of WomenIntimate Portrait: Ally SheedyIntimate Portrait67. Emmy AwardsRed Carpet Report


Aktualizace osobnostního profilu Lisa Cholodenko: 19.11. 2023 14:51