Daniel Boulanger (1922 - 2014)


Do francouzského kulturního dění se Daniel Boulanger zapsal především jako úspěšný spisovatel a básník, na svém kontě má ale i oscarovou nominaci za scénář, v několika menších filmových rolích se ale s jeho vizáží mohli seznámit i naši diváci. Narodil se v Compiègne nedaleko od Paříže a získal klasické vzdělání, studoval latinu, řečtinu a němčinu. Hned na začátku druhé světové války se zapojil do protiněmeckého odboje, byl zatčen a po propuštění se skrýval na různých místech ve Francii, nakonec odcestoval do Brazílie, odkud se vrátil v roce 1946.

Mezitím se s tváří Daniela Boulangera mohli seznámit i diváci, protože na přelomu 50. a 60. let odehrál menší role v několika zásadních filmech té doby. Policejním inspektorem byl například ve filmu U KONCE S DECHEM (À bout de souffle, 1959), později hrál gangstera Ernesta v Truffautově filmu STŘÍLEJTE NA PIANISTU (Tirez sur pianiste, 1960). Truffaut mu pak přidělil roli obchodníka Delvauxe, poslední oběti titulní hrdinky, ve filmu NEVĚSTA BYLA V ČERNÉM (La mariée était en noir, 1967). Menší herecké úkoly mu svěřili i další přátelé z okruhu francouzské nové vlny jako byli Claude Chabrol nebo Claude Lelouch.

Od konce padesátých let se Daniel Boulanger začal uplatňovat jako autor románů a básnických sbírek, nadále jej ale zaměstnávalo i psaní filmových scénářů. Jako scénárista a autor dialogů je podepsán pod desítkami úspěšných filmů šedesátých až osmdesátých let, znovu pracoval s P. de Brocou (SRDCOVÝ KRÁL – Le roi de coeur, 1966; TAHAT ĎÁBLA ZA OCAS – Le diable par la queue, 1969; ROZMARNÁ MARIE – Les caprices de Marie, 1969). Jeho jméno jsme mohli číst také v titulcích prvních dvou dílů Angeliky a podílel se i na dalších úspěšných Belmondových filmech (SYMPATICKÝ DAREBA – Tendre voyou, 1966; MANŽELÉ Z ROKU II – Les mariés de l’an II, 1971). V sedmdesátých letech jej ke spolupráci dvakrát přizval režisér Alain Corneau ( POLICEJNÍ KOLT VZOR 357 – Police Python 357, 1975; HROZBA – La menace, 1977). I když Boulanger psal pro různé žánry, v jeho scénáristické filmografii lze vysledovat převahu kriminálních komedií nebo dobrodružných příběhů. Jako herce jsme jej mohli vidět naposledy v roli ředitele banky po boku Louise de Funese v komedii JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ (La zizanie, 1978).

Za své literární dílo obdržel Daniel Boulanger několik cen, připomeňme alespoň prestižní cenu Francouzské akademie za knihu Vessies et lanternes (1971). Kromě románů čerpajících často z jeho bohatých životních zkušeností psal také povídky a básně, jako autor dialogů je naposledy podepsán pod čtyřdílným velkorysým projektem FRANCOUZSKÁ REVOLUCE (La révolution française, 1989). V témže roce se stal účastníkem vážné autonehody, v níž srazil jelena, a sám byl několik měsíců v ohrožení života. Od té doby rezignoval na práci pro film a dodnes se v ústraní svého domova věnuje výhradně literární tvorbě. V letech 1983-2008 byl členem Académie Goncourt, která uděluje prestižní literární ceny. Svou zatím poslední básnickou sbírku vydal v roce 2010.


24.1.1922
Compiègne, Francie
27.10.2014
Daniel Boulanger csfd

Two Men in TownMes coquinsFrancouzská revoluceŠuaniLes Cavaliers de l'orageLonguelune, LesKůň hrdostiIls sont grands, ces petitsHrozbaPolicejní kolt vzor 357Une femme fidèlePřípad DominiciPas folle la guêpeLa maison sous les arbresPetrolejářkyRozmarná MarieTahat ďábla za ocasPodivuhodné příběhyKorintská silniceLe Plus Vieux Métier du mondeMuž navícZloděj z PařížeSrdcový králSympatický darebaTaké velké bankovky mohou být falešnéŽivot na zámkuBáječná AngelikaModrý PanterMuž z HongkonguAngelika, markýza andělůMuž z RiaZáhadný kontrabandBanánová slupkaLes veinardsCartoucheLe Petit Garçon de l'ascenseurL'Amant de cinq joursLes Sept péchés capitauxRécréation, LaŠprýmařBal des espions, LeHry láskyLes Jupons de la révolutionIntriguesCinéma 16Jeden hot a druhý čehýCelý jeden životRodinný krbSortie de secoursNevěsta byla v černémL'Oeil du malinStřílejte na pianistuU konce s dechemLes rendez-vous du dimancheUn dessert pour Constance


Aktualizace osobnostního profilu Daniel Boulanger: 19.11. 2023 17:22