Germaine Delbat (1904 - 1988)


Francouzská herečka Germaine Delbat v pokročilém věku odehrála desítky vedlejších rolí ve filmu a televizi, od mládí se ale věnovala hlavně divadlu. Narodila se na pařížském předměstí Courbevoie, oba rodiče zastávali posty ředitelů na prestižních pařížských školách a k rozhodnutí dcery stát se herečkou se stavěli odmítavě. Proti jejich vůli studovala Germaine herectví pod vedením slavného Charlesse Dullina a v proslulých kurzech René Simona. I kvůli rodičům přijala raději umělecké jméno (její vlastní jméno bylo Germaine Marie Fuster).

Ještě počátkem padesátých let hrála ve filmu méně často, již tehdy ale s dalšími francouzskými herci dostala menší příležitosti v zahraničních produkcích natáčených ve Francii. Objevila se tak například v britském dramatu A DAY TO REMEMBER (1953) nebo v americkém životopisném filmu ŽÍZEŇ PO ŽIVOTĚ (Lust For Life, 1956). Ve francouzských filmech se mezitím míhala v menších rolích v historických kostýmech (LOLA MONTEZOVÁ – Lola Montès, 1955; KÁŤA – Katia, 1959), dvakrát ji do svých historických filmů angažoval Jean Delannoy (MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE – Marie Antoinette, la reine de France, 1955; ZVONÍK U MATKY BOŽÍ – Notre-Dame de Paris, 1956), k menším hereckým úkolům ji zvali i další významní režiséři jako André Cayatte, Claude Autant-Lara nebo Anatole Litvak.

Mezitím kromě divadla a filmu začala Germaine Delbat spolupracovat i s novým médiem, televizí, poprvé byla paní Raskolnikovou v adaptaci Dostojevského románu ZLOČIN A TREST (Le crime et le châtiment, 1955), později hrála v řadě seriálů. Z jejího účinkování v divadle se sluší připomenout úspěšnou hru Oskar (1958, 1961), v níž hrála Charlottu, dávnou lásku pana Barniera. Tuto roli si pak zopakovala i ve slavné filmové verzi OSKAR (Oscar, 1968) po boku Louise de Funèse. Právě s de Funèsem se pak ke hře Oskar vrátila ještě jednou na jeviši Théâtre du Palais-Royal v roce 1971. Mezitím menšími kreacemi obohatila dobře známé kriminálky významných režisérů jako byli Georges Lautner (PAŠA – Le pacha, 1968) nebo José Giovanni (POSLEDNÍ ADRESA – Dernier domicile connu, 1970).

V 60. a 70. letech začala v práci Germaine Delbat převažovat televizní tvorba, připomeňme alespoň známější historické seriály jako SLAVNÉ ÚTĚKY (Les evasions célèbres, 1972) nebo LESK A BÍDA KURTIZÁN (Splendeurs et misères des courtisanes, 1975), v nichž se ale opět objevovala jen v menších rolích. Z posledních významnějších filmů je na místě uvést Chabrolovo drama z počátku druhé světové války KREV TĚCH DRUHÝCH (Le sang des autres, 1984). V této době také ukončila i své angažmá v divadle, naposledy hrála v sezóně 1985-1986 v Lyonu v Pirandellově hře Každý má svou pravdu.


16.3.1904
Courbevoie, Francie
24.4.1988
Paříž, Île de France, Francie
Germaine Delbat csfd

Le Carnaval des brumesLes Deux crocodilesRésidence surveilléeL'Affaire Marie BesnardIrène et FredKorsičtí bratřiKrev těch druhýchBonnes gensFini de rire, filletteGaston LapougeLa Nuit de la mort !Huba toho druhéhoLe Point douloureuxL'Hôtel de la plageLe Paradis des richesBilitisDernière sortie avant RoissyDům těch druhýchStepující stonožkaQui j'ose aimerRodina GrossfelderůLa ProvincialeLe FilsLe gang des otagesLes Trois morts d'Émile GauthierPlein soleilPrêtres interditsCrime et châtimentSi j'étais vousVipère au poingPoslední adresaLa Librairie du soleilEugénie GrandetLa PrisonnièrePašaLe Dimanche de la vieOskarProtigangová brigádaRoger la HonteMademoiselle de la FertéUp from the BeachDeník komornéFrench DressingLa ConfrontationMeč a váhyGigotLes CélibatairesNůž v ráněFannyMáte ráda Brahmse?PravdaKáťaLa Marraine de CharleyChaque jour a son secretLe Septieme CielV případě neštěstíFernand clochardQue les hommes sont bêtes !La Châtelaine du LibanMarie-Antoinette reine de France


Aktualizace osobnostního profilu Germaine Delbat: 12.3. 2024 17:53