Jaroslav Tuzar (1908 - 1988)


Jaroslav Tuzar se narodil 2. března 1908 v Trutnově do rodiny karosáře v ČKD. Dětství postupně prožil v Libni a ve východních Čechách. Vystudoval klasické gymnázium v Rychnově nad Kněžnou a strojařinu v Hradci Králové.

V té době se také dostal k hrané tvorbě, kdy s Václavem Münzbergem a Adou Vrzalem natočil komedii RADIOAMATÉŘI (1926).

O dva roky poté již samostatný tvůrce nasnímal melodrama JMÉNEM JEHO VELIČENSTVA (1928), jež bylo jeho druhým a zároveň posledním kameramanským opusem v němém období. Následně získal nabídku pracovat jako kameraman pro Paramountjournal v Československu, Polsku a Rakousku.

Od roku 1934 se opět vrátil k plnohodnotné kinematografii a začal natáčet krátké a kulturní snímky, ke kterým se vracel celý život (ŽIJEME V PRAZE, KUTNÁ HORA, SKLENĚNÝ CHLÉB, DOMAŽLICKO, FIBICHŮV POEM, PÍSEŇ O SLETU, PĚTKA Z BARSKÉ ULICE, JUNÁCI V PŘÍRODĚ, PROSŤÁČEK, SLAVNÝ DEN, VLAST VÍTÁ, O ZLATOU PŘILBU ČESKOSLOVENSKA aj.).


2.3.1908
Trutnov, Čechy, Rakousko-Uhersko
19.6.1988
Praha, Československo
Jaroslav Tuzar csfd

...ani kapka vojenské krveBouřkaZáhořanský honJak se zbavit HelenkySynové Velké medvědiceČerné šelmyPolka jede do světaHvězda zvaná PelyněkKomedie s KlikouEinstein kontra BabinskýHoroucí srdceKohout plaší smrtNoční hostPolicejní hodinaSrpnová neděleVyšší principCesta zpátkyDnes naposledZde jsou lviSnadný životAdventZlatý pavoukMuž v povětříPunťa a čtyřlístekPětka z Barské uliceChopinovo mládíZoceleníVstanou noví bojovníciHraniční uličkaKariéraPřípad Z-8Soudný denOklikou ke štěstíSirénaNadlidéWie ein Dieb in der NachtŠiva a šibeniční kvítekRomantische BrautfahrtSkalní plemenoGermaninVelká přehradaModrý závojPřednosta staniceDceruška k pohledáníMadla zpívá EvropěPoslední PodskalákProsím, pane profesore!Píseň láskyBílá jachta ve SplituDobře situovaný pánJejí hříchLízino štěstíNevinnáPříklady táhnouSrdce v celofánuTulák MacounUlice zpíváJan VýravaKvočnaPoručík Alexander Rjepkin


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Tuzar: 28.11. 2023 13:51